Tradicionalna manifestacija “Dragotinjske večeri” održana je u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora.
Ovo je tradicionalno okupljanje mještana svake druge subote u avgustu kojima se, pored druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu, promoviše i jedinstvena Kneževina Gornja Dragotinja i Marini.

Kako je pojašnjeno, Gornja Dragotinja se još u prvom turskom popisu 1604. godine pominje kao kneževina, a kao obnovljena kneževina počinje da funkcioniše od prije dvadesetak godina.

Na sjednici Sovjeta kneževine odlučeno je ranije da mandat kneza traje četiri godine tako da je aktuelnom knezu Čedomiru Vili počela da teče četvrta godina mandata.

Prema pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene, njegova obaveza je da se saslušaju problemi u kneževini, te da se organizuju humanitarne akcije i da brine o razvoju sela.

“Po potrebi, kao knez, rješavao sam nesuglasice među mještanima, a bilo je i značajnih privrednih i kulturnih inicijativa. Tradicija kneževine se mora nastaviti, a razmatramo i njeno proširivanje na Donju Dragotinju, Brezičane i Jutrogoštu čime bi se okupio veći broj mladih što je problem većine sela”, rekao je Vila.

Okupljanje podržao je i grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je ukazao da je tradicija veoma bitna i da njome treba da se ponose ne samo građani Prijedora nego i čitava Republika Srpska, te obećao da će grad nastaviti da je podržava.

Predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina Olivera Brdar Mirković rekla je novinarima da su “Dragotinjske večeri” održane 39. put, da se trude da očuvaju tradiciju, okupe i stare i mlađe sugrađane.

Već tradicionalno na ovoj manifestaciji se uručuju priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela Kneževine, a ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je protonamjesnik jerej Boris Narić, dok je za počasnog žitelja izabrana Jadranka Rečević, koja godinama učestvuje u organizaciiji ovog događaja.

U muzičkom dijelu programa učestvovalo je sedam ojkačkih grupa iz Prijedora, okolnih opština i Banjaluke. Organizatori su bili Sovjet kneževine Gornja Dragotinja i Marini i Mjesna zajednica Gornja Dragotinja i Marini. “Dragotinjske večeri” dio su “Prijedorskog ljeta kulture”.

 

Izvor: prijedorgrad