Nakon još jednog toplotnog talasa slijedi promjena vremena.

Prema najavama, padavine se mogu očekivati već noćas, prvo na sjeveru, potom na istoku i jugu.

Pad temperature iznosiće i do 15 stepeni.

Time će nakratko biti prekinut šesti toplotni talas ovog ljeta.

Vrhunac smo imali danas, sa temperaturom od preko 40 stepeni na suncu.

Vrhunac šestog toplotnog talasa ove sezone sa temperaturama većim od 40 stepeni na suncu, boravak na otvorenom čini gotovo nepodnošljivim.

Boravak u hladovini, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu bez prijeke potrebe i mnogo tečnosti savjetuju i ljekari.

Nažalost, ni ovo ljeto nije prošlo bez tragičnih ishoda izazvanih pregrijavanjem, zbog dugog boravka u zatvorenom vozilu. Ljekari kažu – na to su posebno osjetljivi stari i djeca, zato je oprez nužan.

– Dolazi do povećanog gubitka tečnosti, znojenjem, povećanog gubitka elektrolita, to sve remeti osjetljivu ravnotežu u ljudskom organizmu, gdje može doći do povišene tjelesne temperature, kod djece dolazi do grčenja – pojasnio je Đorđe Bajić, specijalista urgentne medicine Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

U najgorem slučaju sve završava uz tragičan ishod koji može da uslijedi i za manje od sat vremena.

Zbog vrućina u hitnoj medicinskoj pomoći u Banjaluci ovog ljeta je za oko 30 odsto više posla. Srećnici su oni koji ovakve dane mogu provesti uz vodu.

Ali ipak ne toplija u odnosu na ranije.

Po mnogima najtoplije ljeto nije oborilo rekord iz 2011. godine kada je na Vrbasu, avgustovski prosjek iznosio 21,7 stepeni.

O odmoru maštaju oni koji moraju da rade, a najteže je radnicima na otvorenom.

Svima bi trebalo da bude lakše već od sutra. Pred nama su padavine koje će donijeti zahlađenje i pad temperature od 10 do 15 stepeni.

– Nakon toga očekujemo ponovo zatopljavanje, ponovo jačanje termobaričkog grebena, tako da ćemo ponovo imati još jedan, to je šesti, ali dosta blaži toplotni talas ovog ljeta. Ali ćemo u svakom slučaju pričati o dugom toplom ljetu – istakao je Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Najnovija vremenska prognoza upućuje na zaključak da je pred nama novi ekstrem.

Dekan banjalučkog PMF-a Goran Trbić kaže, klimatske promjene glavni su uzrok ekstremnih vremenskih uslova.

– Moramo preduzeti neke krupne, ozbiljne korake da se uhvatimo u pravi koštac sa klimatskim promjenama, odnosno smanjenjem emisija štetnih efekata staklene bašte i na neki način upravljanja klimatskim procesima – upozorio je Trbić.

Ekstremane amplitude i činjenica da je vremenska prognoza sve češće nepovoljna pa i zabrinjavajuća, za Trbića su najbolji pokazatelj u kojoj mjeri klimatske promjene izmiču kontroli.

A koliko se one tiču svih govore svakodnevni izvještaji.

Na jednoj strani kontinenta vlada suša, praćena visokim temperaturama i ogromnim požarima, na drugom bjesne oluje i velike poplave.

Autor: RTRS