Da se prirodne nesreće koriste za političke obračune u BiH nije nikakvo iznenađenje. Potvrđuje to i najnovija situacija u vezi sa neangažovanjem helikoptera Oružanih snaga u gašenju požara. Iz Sarajeva danima traju orkestrirani napadi na srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, a niko ne pita u kakvom su stanju zapravo ti helikopteri.

Umjesto unapređenja kapaciteta lakše se baviti optužbama – tako se čini ponašanje političkog Sarajeva posljednjih dana koje je tražeći pomoć u gašenju požara prizivalo čak i OHR uz optužbe na račun Milorada Dodika što ne učestvuje u radu Predsjedništva i ne da saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga.

– To je uloga i nadležnost entiteta, kantona, opština, s tim nema ništa zajednički nivo. Velika je galama što Predsjedništvo navodno nije odobrilo helikopter, trebalo bi se raspitati i vidjeti da su ti helikopteri na ivici ispravnosti i svako onaj koji bi donio takvu odluku rizikovao bi živote tih pilota, jer su sve letjelice stare 40, 50 godina bez kvalitetnog remonta – naveo je Dodik.

Da je starost helikoptera između 30 i 50 godina i da nisu redovno održavani, potvrđuje i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Dušanka Majkić, koja ocjenjuje da su posljednji požari ponovo pokazali koliko je BiH nespremna da se uhvati u koštac sa stvarnim problemima, ali i te kako spremna da ovu nesreću iskoristi kao oružje u političkoj borbi.

– Tu se treba zapitati kako predsjedavajući Komšić i drugi član Džaferović ne znaju da helikopteri Oružanih snaga ne mogu biti angažovani na gašenju požara zbog zastarjelosti i neadekvatnog održavanja, ali naročito zbog opasnosti po živote posade, zar baš niko nije imao da im objasni da helikopteri Oružanih snaga mogu učestvovati u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu samo ako su tehnički potpuno ispravni – pojasnila je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Posljednji remont, kaže Majkićeva, plaćen je oko 10 miliona maraka navodno ukrajinskoj firmi, iako su neki tvrdili da nisu ni vidjeli Ukrajinu jer su vraćeni u lošijem tehničkom stanju nego prije remonta. Kako bilo, dok je Helikopterski servis Republike Srpske gasio požare po Srpskoj i nesebično pomagao u gašenju vatrenih stihija u Federaciji, iz ovog entiteta ne prestaje hajka na srpskog člana Predsjedništva, uključujući čak i prijavu načelnika Јablanice. Odgovor Dodika ipak je jasan.

– Uvijek kada se negdje pojavi u Federaciji bilo kakav požar ili nešto  slično, Civilna zaštita Republike Srpske, Helikopterski servis i naše sposobnosti koje imamo sigurno stoje na raspolaganju i dobrim ljudima ovdje u Federaciji – istakal je Majkićrva.

Ostaje pitanje, hoće li se možda iz Federacije podnijeti i prijava protiv Republike Srpske zato što ima osposobljenost da odgovori na požare ili će se i dalje tražiti pomoć drugih, a ne raditi na razvoju kapaciteta.

Autor: RTRS