Četiri dana otkako je iz Republike Srpske pred partnere u FBiH na sto stavljen konkretan model za ispunjavanje svih 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju, u delegaciji Evropske unije u Sarajevu potpuni muk.

Do juče vatrenim zagovornicima evropskog puta, vladajućim bošnjačkim partijama “kamen u cipeli” je upravo jedan od evropskih prioriteta – reforma Ustavnog suda BiH.

Јesu li maske pale, a karte razotkrivene?

Bošnjački političari podržani od dijela međunarodne zajednice spremni su da žrtvuju evropski put BiH, samo da u Ustavnom sudu ostanu stranci.

Iako najglasniji zagovornici evropskih integracija, protive se reformi Ustavnog suda, koja je među 14 prioriteta, ispostavljenih iz Brisela za BiH.

– Nenormalno jedno stanje. Razočarana sam i činjenicom da se svi ovdje zaklinju u neki evropski put i ti Evropljani, ali i naši partneri u vlasti na nivou BiH. Kada im date ponudu i kažete “hajde da riješimo 14 prioriteta koji se kisele od 2019. godine”, oni to neće iz prostog razloga što se u jednom od prioriteta nalazi obaveza reforme Ustavnog suda i regulisanja pitanja stranaca – izjavila je predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Republika Srpska ponudila je partnerima da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoje Zakon o Ustavnom sudu, riješe pitanje stranih sudija i time zatvore to poglavlje iz 14 prioriteta.

– E to oni neće, zato oni nama guraju, dajte Zakon o VSTS, da ojačamo Sud BiH da možemo da proganjamo Dodika i ostale, e to nećete dobiti – rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Međutim, bošnjačkim političarima ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu važniji je od evropskog puta. Ne i Hrvatima.

– Apsolutno, na tome radimo zadnjih godina, jedan od prioriteta među 14 koji kaže da treba donijeti Zakon o Ustavnom sudu i riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu. Nema Evropske unije sa strancima u institucijama BiH – to nam je svima jasno – poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Vrlo često se ponavlja kao da je dio 14 prioriteta: reforma Ustavnog suda, vrlo često se onda doda “aut” strane sudije, to ne stoji u ovim prioritetama – naveo je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Caka” je u tome da se bošnjački lideri zalažu za selektivno ispunjavanje evropskih uslova. Dakle, reformu Ustavnog suda ostavili bi za koju godinu, deceniju, do kada bi strane i bošnjačke sudije zajedno, nastavile da devastiraju Republiku Srpsku.

S druge strane, Srpska je spremna da ili u “paketu” usvoji svih 14 prioriteta, ili ništa.

– Nisam čula EU da je rekla “to je odličan prijedlog, treba da ispunite ovih 14 prioriteta, mi to vama govorimo od 2019. godine”, nego su se ućutali jer ni oni ne žele ili ne smiju da kažu ili da to podrže. Vi sada gledajte od koga to ne smiju da podrže – napomenula je Cvijanović.

Na naša pitanja Delegacija EU nije odgovorila – ko koči usvajanje 14 prioriteta uključujući i reformu Ustavnog suda BiH i da li sve obaveze treba ispuniti u paketu ili selektivno.

A odgovor koji svi znamo jeste da zemlja kandidat, u ovom slučaju BiH, ne može postati punopravan član Evropske unije sa strancima u pravosudnim institucijama.

Autor: RTRS