Velikobošnjačka politika ne može istrpiti ni osam Srba da dođe pred Tužilaštvo, a kamoli 8.000, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Radanović ističe da od 2015. godine u Sarajevu nije zabranjen ni jedan skup.

– 24. avgusta smo predali zahtjev za održavanje mirnog skupa pred Tužilaštvom i Sudom BiH. Nismo dobili odobrenje, jer  politika koju predstavlja 500.000 Bošnjaka boji se 8.000 Srba. Ironija je da smo htjeli biti i na pravoslavnom groblju koje je nekoliko desetina metara od Tužilaštva. Saglasnost od pravoslavne crkve smo dobili, ali opret nismo iz Kantona, jer nedolično je protestovati u groblju prema njihovom mišljenju – ističe Radanović.

On se osvrnuo i na skrnavljenje spoemnika ubijenim Srbima na Kazanima.

– Na tom spomeniku uopšte ne piše da su tamo ubijani Srbi. Tamo piše da su tu ubijeni građani Sarajeva, na spomeniku nema krsta, i uopšte ne piše koje te ljude ubio. Iako se to zna, tačno koji pripadnici brigade, ali to nećete vidjeti na spomeniku. To je nedoličan spomenik i ne treba pridavati pažnju takvim stvarima – poručio je Radanović.

Radanović poručuje da za Srbe u FBiH nema pravde.

– Imam 10.000 predmeta u kojima su Srbi izbacivani iz stanova, kako im je sječena šuma, kako su građani drugog reda, kako žive bez osnovnih elementarnih i ljudskih prava, bez struje i infrastrukture i zato granica postoji, između pravde i nepravde – poručuje Radanović.

Autor: RTRS