U osnovnim i srednjim školama na području Prijedora nastavu u novoj školskoj 2021/22.godini pohađa oko 5.300 osnovaca i 2.279 srednjoškolaca.

Broj onih koji su prvi put sjeli u klupe osnovne škole je 493 , a broj učenika prvog razreda srednjih škola je 594.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović je čestitajući svim đacima početak nove školske godine izjavila novinarima da je nastava počela u svim školama bez problema.
” Školski čas ponovo traje 45 minuta i škole se pridržavaju svih mjera kako epidemioloških mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravstvo i Gradskog štaba za vanredne situacije tako i od strane Ministarstva prosvjete i kulture”, istakla je Kasalovićeva.
Ona je dodala da su jedino , zbog oštećenja zgrade u prošlogodišnjem zemljotresu u Gimnaziji ” Sveti Sava” primorani da koriste prostorije drugih škola za izvođenje nastave.
“Od 13 odjeljenja, pet odjeljenja nastavu će započeti u Srednjoškolskom centru i Poljoprivrednoj školi, dok će preostalih osam nastavu pohađati u zgradi Gimnazije. U toku je tender za izvođenje radova na sanaciji štete u ovom školskom objektu”, rekla je Kasalovićeva.
Ona je dodala da Grad Prijedor podržava unapređenje nastavnog procesa i ulaganje u obrazovanje.

” Obezbijedili smo poklone za svih 493 đaka prvaka, kao i udžbenike za 56 pripadnika romske populacije u osnovnim školama, a i u srednjim školama ćemo za njih obezbijediti udžebnike kada dobijemo tačan broj učenika”, istakla je Kasalovićeva dodajući da će grad osim redovnih stipendija za učenike i studente, ove školske godine imati i sportske stipendije , a da su tu i jednokratne pomoći za učenike i studente, grantovi za višečlane porodice i za sve druge mlade talente iz oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti.
Ona je danas u područnom odjeljenju Osnovne škole ,,Dositej Obradović ” u Rasavcima prisustvovala svečanosti kojom je obilježen početak nove školske godine i prijem četiri prvačića kojima su uručeni pokloni gradonačelnika.

Izvor: prijedorgrad