Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da niko ne treba da očekuje ljubav drugih i da oni vole uspjeh Srbije, već da Srbija mora dalje da jača svoju ekonomsku poziciju, gradi partnerstva prije svega iz interesa, i gleda gdje je moguće da se interesi ne kose.

Vučić je, na pitanje koje su to strane sile koje žele da spuste razvojnu moć Srbije, podsjetio da je Srbija 2014. kada je postao premijer, Srbija bila četvrta u regionu po visini plate, a danas je prva po platama iz maja ili marta mjeseca, bilo ko to uzme da poredi.

– To se dogodilo za samo sedam godina. Zaostajali samo za Crnom Gorom 160 evra, a danas imamo prosječnu platu veću za 130 evra. U Beogradu prosječna plata je 700 evra. To su veliki pomaci. Zbog čega bi se neko radovao? Zašto bi neki veliki to voljeli? To pokazuje da je spoljnopolitička orijentacija bila ispravna – konstatovao je on.

Upitao je da li je Srbija imala investicije u visini od tri milijardi, i odgovorio da je to bio samo jednom slučaj ranije, i to zahvaljujući prodaji Miškovićevog lanca Delezu.

– Nikada toga nije bilo, osim prethodnih četiri ili pet godina i to svake godine. Prethodnih osam godina nismo imali prodaju NIS, niti nalazišta nafte, kao što su oni raniji činili. Mi više naše nafte više nemamo. Sve je potrošeno i eksploatisano. Prodali su sve srpske cementare, Mobtel za 1,6 miijardi evra. Mi ništa nismo. Prodali smo samo gubitaše i privatizovali ono što su osam puta pokušali da privatiziju. Četiri puta su imali tenderske procedure za prodaju RTB Bora. Mi smo ga prodali kada je imao gubitke u visini od 1,2 miljardi evra. Amerikanci su im vratili Željezaru pa je 5.000 ljudi trebalo da ostane bez novca – kazao je on.

Dodao je da su sve pare koje su dobili prodajom utrošili na potrošnju, a ne razvoj.

– Što bi nas neko volio? Kada imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu. Kada imamo najnižu cijenu električne energije u regionu. Do kraja godine ćemo preteći Bugarsku po prosječnoj plati. Kada su nas to voljeli, ko nas je nekada volio? Gdje to, ko to i u regionu i Evropi? – upitao je on.

Istakao je da Srbija ima partnere i interese, kao što i drugi imaju samo svoje interese.

– Poštujemo ih mi, oni nas, ali nemojte da očekujete ljubav, da vole naš uspjeh. Nemojte da očekujete da nas neko ko je bio mnogo ispred nas, sada gleda u naša leđa voli – podvukao je on.

Rekao je da su uvijek u Srbiji vidjeli opasnost, ali je nekima dozvoljeno da imaju ulice Mile Budaka, spomenike Barišiću.

– Isti je slučaj sa Crnom Gorom. Neko od njih je rekao kako je policija udarila na mirne demonstrante. Govori to neko iz one zemlje u kojoj su za postavljanje barikada govorili o balvan revoluciji i koji su kazali da su balvani krivi za rat, a sada kažu da su to mirne demonstracije. Kako su balvani razlog za rat, a u drugom slučaju mirni ljudi? – dodao je on.

Rekao je da je na Bledu gledao 15 minuta film u kojem se govorilo da je najvažnije pravo Evrope pravo na samoopredjeljenje.

– Upitao sam da li to važi za svakog? Važi za sve druge kada je to protiv Srba, a za Srbe ne važi ni na jednoj teritoriji. Јe li to princip? Razumio sam politiku “ko je jači taj tlači”. Nemojte da nam svima pričate o moralnim principima. Optuživali su Miloševića “počeo si rat barikadama”. Gdje su vam vrijednosti i principi u koje se kunete svakog dana? – upitao je on dodajući koji je princip koji je ostao sem onog “jači tlači”, u kojem mi moramo da trpimo i pravimo se da ne znamo da im je to jedini princip.

– Zato Srbija mora da snaži, razmišlja o sopstvenom jačanju. Samo snažna Srbija može svemu da se odupre, a slaba biće kao 2004. i 2008.kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Naš posao je da snažimo svoju zemlju, odgovorimo na pritiske, upoznamo narod s tim, ali nema kuknjave. Guramo dalje i borimo se za svoju zemlju, da dalje jačamo ekonomsku poziciju, gradimo partnerstva iz interesa prije svega – zaključio je on.

Autor: TANЈUG/RTRS