SNSD nije zadovoljan Nacrtom budžeta grada Banjaluka, poručio je to šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragoslav Topić na današnjoj konferenciji na novinare.

Topić je naveo, da predloženi dokumenat predstavlja samovolju gradonačelnika, te da ne sadrži amandmane koji su usvojeni u prvobitnom budžetu.

– On između ostalih ne sadrži amandmane koji su usvojeni u prvobitnom budžetu. Ne sadrži stavke za isplatu naknada porodiljama, te zdravstvenim radnicima. Umjesto toga imamo priču da se pripemaju neki podsticaji za porodilje u drugom obliku. Pitam zašto te naknade nisu isplaćene, a gradonačelniku su puna usta sa suficitom – rekao je on.

Naveo je da su smanjene i naknade za boračka udruženja.

Pored toga upitao je Stanivukovića zašto se ide u emisiju hartija od vrijednosti “ako ima suficit od 17 miliona KM”.

Šef Kluba odbornika SNDS-a je kazao da će pozvati gradonačelnika sa koalicionim partnerima da u ponedjeljak o svemu ovom porazgovaraju, te je dodao da će nakon toga odlučiti da li će podržati nacrt rebalansa.

Predsjednik ekonomskog savjeta SNSD Srđan Mijatović je rekao da se prilikom analize nisu bavili politikom već isključivo ciframa koje su dobili u nacrtu.

– Jedino se slažemo sa gradonačelnikom Stanivukovićem da je došlo do povećanja budžetskog okvira- rekao je on i dodala da tu slaganje prestaje.

– Kada se pogleda priliv sredstava vidi se da je povećanje došlo iz suficita iz prethodnih godina, za vrijeme administracije gradonačelnika Igora Radojičića, iz sredstva koje je doznačila Srbija i povećane naplate poreza – naveo je on.

Rekao da je gradonačelnik dok je bio odbornik često bio protiv iznosa koji se izdvajaju za stručne usluge, ali da je sada je taj iznos povećan za oko 700.000KM.

– U narednih nekoliko dana ćemo analizirati plan kapitalnih investicija, ali po onom što smo do sada vidjeli očigledno je da gradonačelnik sprovodi politiku pojedinca, a ne građana – zaključio je Mijatović.

Odbornik SNSD Marinko Umičević je rekao da nije korektno da se kod rebalansa budžeta nisu pitali odbornici za mišljenje.

– Možemo mi da se slažemo ili ne,volimo ili ne, ali treba biti poštovanja. Molim gradonačelnika da odraste, da se uvažavamo i dogovaramo. Gradonačelnik mora biti svjestan da ne može ići sa politikom “samo ja i niko više”. Mi moramo da živimo i radimo i poslije ovog rebalansa  – zaključio je Umičević.

Izvor: ATV