Zdravstvene knjižice uskoro će biti zamijenjene elektronskim zdravstvenim karticama koje je do sada preuzelo 425.000 osiguranika u Republici Srpskoj.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, za tri mjeseca od kako su počeli intenzivnije pozivati osiguranike da preuzimaju svoje kartice, isporučeno je oko 56 odsto od ukupno odštampanih elektronskih kartica.

“Ovaj proces u Republici Srpskoj se sprovodi nesmetano i planiranom dinamikom, jer nam je od početka bio cilj da se u poslovnicama ne stvaraju gužve, budući da su i dalje na snazi epidemiološke mjere”, saopšteno je iz Fonda.

Fond je, takođe, u cilju efikasnije podjele elektronskih kartica organizovao i podjelu e kartica posredstvom poslodavca, što je, kako navode, značajno ubrzalo ovaj proces, a da pri tome radnici i članovi porodice koji su preko tog radnika prijavljeni na osiguranje nisu morali lično da dolaze u poslovnice Fonda da preuzmu e karticu.

“Primjera radi, samo u Banjaluci, za više od 150 poslodavaca sa najvećim brojem  radnika Fond je organizovano uručio elektronske kartice, a taj proces podjele još traje. Tako da je do sada samo u Filijali FZO RS  Banjaluka uručeno oko 165.000 elektronskih kartica”, precizirali su iz Fonda.

Kako su naglasili, osiguranici mogu da predaju zahtjev lično i odmah preuzmu svoju karticu, a zahtjev mogu poslati i mejlom (ekartica@zdravstvo-srpske.org), te naknadno doći po karticu kada ih radnici iz poslovnica kontaktiraju.

Takođe, na zahtjevu se mogu navesti podaci i za članove porodice, pa tako kartice može da preuzme bilo koji član porodice kako stariji građani, trudnice i druge osjetljivije kategorije osiguranika ne bi morali lično dolaziti u poslovnice Fonda radi preuzimanja kartica.

“Napominjemo da za sada nije određen rok za preuzimanje kartica i da su i dalje u upotrebi i stare zdravstvene knjižice, a osiguranicima neće biti uskraćeno nijedno pravo iz zdravstvenog osiguranja. Javnost ćemo blagovremeno obavijestiti kada će dosadašnje knjižice u potpunosti prestati da se koriste. Dakle, još se uporedo može koristiti stara zdravstvena knjižica, ali i elektronska kartica. Budući da je i dalje na snazi vanredna situacija, napominjeno da se i dalje knjižice ne ovjeravaju. Naša namjera je bila da na vrijeme pozovemo osiguranike da pravovremeno i postepeno preuzimaju svoje kartice, kako se ne bi stvarala gužva, a i da osiguranici spremnije dočekaju elektronsko zdravstvo”, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Elektronske kartice izrađene su na osnovu evidencije u timovima porodične medicine. Prema tome, kartice su  dostupne osiguranicima u poslovnicama Fonda u onim opštinama u kojima su osiguranici registrovani kod porodičnog doktora. U slučaju da za nekog osiguranika kartica nije izrađena, kao i za novorođenčad ili u slučaju promjene ličnih podataka, podnosi se zahtjev za izradu nove elektronske kartice ( i ovaj zahtjev za izradu ili zamjenu kartice, takođe je dostupan na sajtu).

Na sajtu FZO RS moguće je provjeriti da li je kartica spremna i u kojoj poslovnici Fonda se nalazi.

Inače, elektronska kartica sadrži ime i prezime osiguranika, datum rođenja, identifikacioni broj i služi da se provjeri status osiguranika, odnosno da li se za osiguranika redovno uplaćuju doprinosi. Sa upotrebom elektronske kartice, prestaje potreba ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

“Kao što svaki dokument ima određen rok,  predviđeno je da prva elektronska kartica važi do 2025. godine i ona je besplatna za osiguranike, odnosno finansira je Fond. Takođe, u slučaju promjene ličnih podataka (prezimena i dr.), kartica za novorođenčad i sl., za sada ih osiguranici neće plaćati, jer je FZO RS u okviru projekta predvidio i poručio veći broj kartica upravo zbog ovih situacija”, navode iz Fonda.

Elektronske kartice samo su dio projekta integrisanog zdravstvenog sistema. Digitalizacija obuhvata i elektronske kartone, recepte, kao i uputnice.

“Kada je riječ o realizaciji samog Integrisanog  zdravstvenog informacionog sistema, on je implementiran i dostupan svima, budući da su sve javne zdravstvene ustanove potpisale sporazum o razmjeni podataka u okviru IZIS-a. Tako da u svim regijama Republike Srpske, zdravstvene ustanove unose podatke u IZIS i već sada uočavaju njegove prednosti, posebno što sada porodični doktor ima direktan uvid u svaki pregled koji je imao  njegov pacijent na višem nivou zdravstvene zaštite.  U kojoj mjeri će se koristiti IZIS zavisi i od spremnosti zdravstvenih ustanova da svoje sisteme prilagode novom načinu rada”, kažu iz Fonda.

Izvor: banjaluka.net