Statistike pokazuju da se povećava broj zapaljenih dimnjaka na području Prijedora, što predstavlja veliku opasnost da dođe i do zapaljenja krovišta i cijelog objekta. Dimnjačari upozoravaju da je redovno čišćenje dimnjaka, pogotovo pred početak nove grejne sezone, od ključnog značaja u prevenciji požara. Da bi se mogućnost požara smanjila na najmanju mjeru, dimnjačari takođe preporučuju da se najmanje jednom mjesečno u toku grejne sezone čiste rorovi.

U Teritorijalno vatrogasno-spasilačkoj  jedinici Prijedor kažu da je važno naći zajedničko rješenje. Zbog toga su i odlučili da u pomoć pozovu dimnjačare i da zajedno pokušaju djelovati preventivno. U analizi uzroka čestih zapaljenja dimnjaka i krovišta, dimnjačari i vatrogasci izdvojii su i neadekvatna tehnička rješenja, gdje krovne konstrukcije prolaze kroz dimovodni kanal ili se naslanjaju na dimnjak.

Dimnjačari ističu da svaki dimnjak mora biti nabačen od početka do kraja kako bi se, u slučaju paljenja, izbjeglo zapaljenje krovišta. Konstatujući da broj požara na dimnjacima utiče na broj požara krovišta, vatrogasci i dimnjačari najavili su objavljivanje brošure o mjerama opreza i preventive. Takođe su odlučili  da upute dopis Gradskoj upravi i da traže pomoć u materijalno-tehničkoj opremljenosti, kako bi brže i efikasnije preventivno rješavali probleme.

Izvor: Kozarski