Početkom sezone grijanja, građani se često susreću sa problemom začeplјenog dimnjaka. Dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla, iako bi čišćenje dimnjaka trebalo biti riješeno prije početka jeseni.

“Građani trebaju obratiti pažnju da ogrev bude suv. Peći ne smiju da se prigušuju, a dimnjaci treba da se čiste jednom godišnje, najbolјe u lјetnom periodu kada se ne loži”, rekao je dimnjačar Želјko Špirić.

Građani nikada ne bi trebalo da čiste dimnjake sami. Ukoliko primijete da se dimnjak zapalio, treba da pozovu vatrogasce na broj 123.

“Ukoliko se radi o zajednici etažnih vlasnika i objektima gdje ima više stanara, u slučaju požara, obavezno treba obavijestiti ostale stanare, jer može doći do pojave otrovnog gasa uglјen-monoksida. Ukoliko se dim pojavi u prostoriji, građani ne smiju ulaziti u tu prostoriju, a ukoliko nema dima, ako mogu prići peći, trebaju prestati sa loženjem vatre i prigušiti dotok vazduha. Ne otvarati mala vratašca za čišćenje dimnjaka. Ukoliko je došlo do požara, ne pokušavati gasiti vodom, jer može doći do pucanja dimnjaka. Nakon što vatrogasci završe intervenciju, dobro bi bilo pozvati dimnjačare da provjere da li je došlo do oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala”, pojasnio je Radovan Martić, starješina Teritorijalne vatrogasno- spasilačke jedinice Prijedor.

Ove godine prijedorski vatrogasci imali su 36 intervencija na gašenju ove vrste požara. Stoga i apel građanima da zbog vlastite sigurnosti puste dimnjačare da rade svoj posao.

Izvor: kozarski