Vatrogasna vozila ne miruju ni u zimskim mjesecima. Požari dimnjaka najčešće su intervencije u ovom dijelu godine. Prijedorski vatrogasci u prošloj godini gasili su 397 požara, a 49 se odnosilo na dimnjake. Apeluju na građane da ukoliko uoče da se zapalio, obavijeste ukućane ili stanare ukoliko se radi o zajednici etažnih vlasnika i pozovu vatrogasce na 123.

“Ukoliko se dim pojavi u prostoriji, građani ne smiju ulaziti u tu prostoriju, a ukoliko nema dima, ako mogu prići peći, trebaju prestati sa loženjem vatre i prigušiti dotok vazduha. Ne otvarati mala vrata za čišćenje dimnjaka. Ukoliko je došlo do požara, ne pokušavati gasiti vodom, jer može doći do pucanja dimnjaka. Nakon što vatrogasci završe s intervencijom, dobro bi bilo pozvati dimnjačare da provjere da li je došlo do oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala”, pojasnio je Radovan Martić, starješina Terotorijane vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor.

S problemom začepljenog dimnjaka građani se najčešće susreću početkom sezone grijanja. Zato dimnjake treba čistiti prije jeseni, poručuje dimnjačar Željko Špirić. “Građani trebaju voditi računa i da ogrev bude suv. Peći ne smiju da se prigušuju, a dimnjaci treba da se čiste jednom godišnje, najbolje u ljetnom periodu kada se ne loži”, rekao je Špirić.

Zapušteni i dotrajali dimnjaci, osim do požara, mogu dovesti i do trovanja ugljen-monoksidom. Sve to moguće je spriječiti učestalim čišćenjem dimnjaka.

Izvor: kozarski