Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je od juče preuzeo i dužnosti prvog čovjeka grada najavio je da prema opoziciji neće biti milosti i da će vlast političku situaciju zamutiti 100 puta više nakon afere sa slikama Dalibora Pavlovića koja je dovela do njegove ostavke.

ovačević je naveo da za sve svoje poteze ima podršku predsjednika gradskih odbora koji čine skupštinsku većinu.

Poručio je da će sve što bude znao saopštiti javno.

– Da je Draško Stanivuković došao na vlast u Prijedoru imao bi 100 puta više konferencija i 100 puta više afera. Mi smo htjeli biti diplomate, bili bolji nego što smo htjeli i na kraju dočekali to što smo dočekali. Moj izbor je da sada idemo u raščišćavanje svega. Htjeli su da zamute političku scenu i nažalost uspjeli, sada ćemo mi to zamutiti 100 puta više jer su to likovi za koje ne treba imati političke milosti, mislim na bivše gradonačelnike, načelnike, direktore, to je ekipa koja se izvukala i smijali su se u četvrtak, ja ne znam zašto su se smijali, nije im se moglo desiti gore – tvrdi on.

On je naveo da će narednih par mjeseci javno pričati o kriminalu, nezakonitim radnjama, utajama porezama, nesavjesniom radu u službi.

– Sa pitanjem imovine CSR ću se lično zabaviti u narednom periodu pa ćemo vidjeti koliko CSR ima imovine, gdje je, u kakvom stanju i kako se sa njom raspolaže, je li bilo prodaje stanova, kome, da li je ispoštovana procedura pri prodaji tih stanova, je li bilo kupovine zemljišta, je li bilo otuđenja prije nego što je Centar ušao u vlasništvo. Sve ćemo pogledati pa ćemo vidjeti ša je ko radio, ali ovo će biti političke, a ne privatne afere, to je odvratno – istakao je on.

Kovačević je rekao da inspektori Poreske uprave ponovo kontrolišu dug prijedorskog Centra za socijalni rad po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu oko milion i po KM.

On je podsjetio da je ovaj dug nastao tokom prethodnih godina i da je zbog toga predao krivičnu prijavu Tužilaštvu Prijedor protiv svih bivših direktora CSR, šefova stručnih službi i bivših gradonačelnike, koji su kako tvrdi za ovo znali.

– Mislim da je neko svjesno svih ovih godina razvlačio taj slučaj, da je znao da pisanjem žalbi neće dobiti ništa osim što će taj postupak trajati godinama i uzrkovati štetu koja nije par stotina hiljada maraka, nego 1.532.614 KM. Sada imamo treći put rješenje Poreske uprave i imamo kamatu svaki dan od 0,03 odsto odnosno 450 KM svaki dan – rekao je Kovačević.

Dodao je da nije uredu da ovaj dug plate svi građani Prijedora.

– Piše u obrazloženju da je ovo klasično nepridržavanje zakonskih odredbi, kako onda može biti da neko ne poštuje zakon, a da nije napravio prekršaj ili krivično djelo, a svaka šteta preko 10.000 KM jeste krivično djelo. Pitanje za Tužilaštvo je koliko će njima trebati vremena da se oglase. Ako je neko kriv za ovo, onda ne treba platiti grad, neka se plijeni imovina onoga ko se proglasi krivim – smatra on.

Istakao je da Gradska uprava mora sutra da plati oko 436.000 KM duga za porez na uslugu parkiranja.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić pojasnila je da ovaj dug nije nastao zbog pogrešnog knjiženja već zbog pogrešnog tretiranja.

– Usluga parkiranja je prihod koji može biti konkurentan, odnosno može se pojaviti još neko za takvu ulsugu, takav prihod mora biti oporezovan. Skupština je donijela odluku da je prihod od parkiranja komunalna taksa i kao takva nije oporezovana. Uprava za indirektno oporezivanje je radila kontrolu i utvrdila da se to ne treba tretirati kao komunalna taksa već prihod koji je trebao da bude oporezovan – rekla je ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Kunićeva je demantovala objave pojedinih medija da Grad Prijedor neće dobiti garanciju Republike Srpske na kreditno zaduženje od 20 miliona KM.

– Kada se izabere ponuđač, šalje se zahjev Ministarstvu finansija da RS izda pisanu garanciju, s obzirom da je još uvijek tender javne nabavke u toku, nismo mogli pisati zahtjev, tek kada se to završi, mi ćemo ići sa zahtjevom prema Ministarstvu da nam se odobri garancija za ovo kreditno zaduženje što ne znači da mi nećemo ovu garanciju dobiti. Sobzirom da u momentu raspisivanja javne nabavke nismo imali pisanu garanciju mi smo tada smatrali da je najbolje da tu informaciju sa portala javnih nabavki povučemo -tvrdi Kunićeva.

Izvor: Srpskainfo