U Prijedoru je na 15. Međunarodnom festivalu pozorišta “Zlatna vila” odigrana posljednja, četvrta predstava iz takmičarskog programa “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica.

Predstavu je režirala Iva Milošević, prema tekstu Јovana Sterije Popovića.

Kao i većina djela Јovana Sterije Popovića, i “Zla žena” bavi se malograđanskim životom i njegovom represijom prema pojedinicu.

U izvedbi Narodnog pozorišta Subotica to prelazi u komediju groteske. Glavna junakinja Sultana ozlojeđena je zbog ugovorenog braka, zbog čega mijenja ulogu sa ženom iz niže klase, koja liči na nju.

– Ona kad ode kod Srete čizmara, koji je niža klasa, tu neko znanje pokupi, koje opet nije dobro za društvo generalno. Ali ona nauči onda da iz pozicije žrtve u tim okolnostima može da postane agresor, jer ako se već vraća kući, ne želi opet da se vraća u žrtvu, nego, eto, bira muški princip – kaže Milica Sužnjević, nosilac glavne uloge.

Ulogu Srete odigrao je Dubičanac Srđan Sekulić, koji je osnovnu i srednju školu završio u Kozarskoj Dubici, a Akademiju umjetnosti u Novom Sadu. Član je Narodnog pozorišta u Subotici od 2007. godine.

– Prvi put sam u pozorištu u Prijedoru. Јako je lijepa zgrada pozorišta, jako je lijepa sala. Publika je fantastična, baš mislim da im se dopala predstava, takav je moj utisak – ističe Sekulić.

Večeras će na Festivalu “Zlatna vila” biti proglašeni pobjednici. Biće dodijeljene nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, i najboljeg glumca i glumicu.

Medijski pokrovitelj Festivala je Radio-televizija Republike Srpske.

Autor: RTRS