Nakon što se zamjenik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pohvalio kako je zaslužan što su spriječene ideje Milorada Dodika o jedinstvenom nastupu političara iz Republike Srpske, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izrazio je žaljenje što su Amerikanci uspjeli da razbiju srpsko jedinstvo u Srpskoj.

Dio opozicije koja je nejedinstvo manifestovala na posljednjoj sjednici Narodne skupštine i dalje negira da djeluju po naredbama Eskobara. Spremni čak i da kritikuju srpskog predsjednika.

Srpsko jedinstvo, kao nadideološka i nadstranačka kategorija, kroz istoriju je srpskim oportunistima bilo noćna mora. Pa i posljednje – kratkoročno, iznuđeno “Inckovim zakonom” i manipulativnim odlučivanjem Ustavnog suda BiH.

U udruženom poduhvatu razgradnje srpskog, ustrojeno je “antisrpsko jedinstvo”. Sarajevo, Brisel, Vašington…. smjenjivali su se u spinovanju neodržanih sjednica, neutemeljenih optužbi, neargumentovanih prijetnji.

I dok se ta nevaljalština multiplikovala, temelji jedinstva su, ipak, opstajali. Sve dok se zaklete “dobrice” iz Bijele kuće nisu latile telefona, tajno!

I svoje nedjelo priznali, javno!

Ko je prodao “srpsko jedinstvo” za šaku američkih dolara, “dobrice” su prećutale! Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ovom svojevrsnom trgovinom, razočaran!

– Žao mi je što ne postoji više jedinstvo u Republici Srpskoj, a posebno me pogodila činjenica da su američki predstavnici otvoreno rekli da su uspeli da razbiju to jedinstvo – rekao je Vučić.

Decidan stav predsjednika Srbije gorljiva opozicija u Srpskoj ocijenila je šablonizovano. Kao Vučićevu pomoć Miloradu Dodiku.

Nekorektna je, piše bloger Nebojša Vukanović.

Lider PDP-a, međutim, na Vučićevu opomenu se pomalo ironično osvrće. I reaguje klišeima, po principu “napad je najbolja odbrana”.

– Žao je i meni i ogorčen sam što je Milorad Dodik ugrozio Republiku Srpsku izazivajući konflikte, tenzije i neke ratove. I na taj način razbio jedinstvo – riječi su Branislava Borenovića.

Milorad Dodik i prije Eskobarovog skandaloznog “otkrića” upozoravao je da pojedine opozicione partije postupaju po tuđim naredbama.

Danas iz SNSD-a ocjena kako opozicionari teško podnose istinu, pa osim Dodiku, sada prijete i Aleksandru Vučiću. Ako je Vučić, kao ozbiljan predsjednik ozbiljne države, reagovao i još napravio paralelu sa djelovanjem američke administracije i uopšte međunarodne zajednice protiv srpskih interesa u Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, onda to zasigurno, nije prazna priča.

– Kada je u pitanju sadašnja opozicija, u protivljenju vraćanju nadležnosti Republike Srpske oni su najglasniji. Oni su glasniji o tome i od političkog Sarajeva i od međunarodne zajednice i EU i SAD. A vidjeli smo i kada su druge neke stvari bile na dnevnom redu, da su vrlo kratko trajala ta njihova usaglašena djelovanja i da se uvijek tražio nekakav razlog da se napusti to srpsko jedinstvo. To mi već znamo, samo je Eskobar potvrdio, a evo sad i predsjednik Vučić – navodi SNDS-ov Srđan Mazalica.

Svako ima pravo na svoje istine i zablude.

No valjalo bi da to prizna i drugima. I da se suoči sa posljedicama. A posljedice srpske razjedinjenosti znaju da budu tragične, opominje istoričar Draga Mastilović.

– Uvijek kao po pravilu Srbi su bili jedinstveni onda kada su se borili za državu, a nažalost kada se izbore za tu državu uvijek uz velike žrtve, nekako na istorijsku scenu stupa ta tradicionalna srpska nesloga. Naravno da je jako bitno u svim, a posebno u ovim turbulentnim vremenima, zajednički rad i sloga – ističe Mastilovićeva.

I zbog toga je, kaže Mastilović, prijeko potreban nacionalni program svih Srba – kao temelj opstojnosti i Srba u Srpskoj i same Republike Srpske.

I kao “crvena linija” za sve srpske političare, koju ne bi smjeli da pogaze.

Ni za šaku američkih dolara, niti za mnogo više!

Autor: RTRS