Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da dijeli zabrinutost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa aktuelnim dešavanjima u BiH, ali da neke stvari u ovom trenutku naprosto moraju da budu takve.

Dodik je istakao da Vučić razumije situaciju u Republici Srpskoj i BiH.

– Naravno da je zabrinut. Zabrinut sam i ja, ali neke stvari u ovom trenutku naprosto moraju da budu takve. Mi možemo da na ovakav način komuniciramo, jer imamo potpuno razumijevanje i što tu nisu neka dva tipa koji su puni nekog egoizma i koji se sukobljavaju – rekao je Dodik.

Dodik kaže da je predsjedniku Srbije i na današnjem sastanku u Beogradu objašnjavao šta se dešava i da mu je Vučić prenio da je Srbija zabrinuta i za stanje Dejtonskog sporazuma, ali i za stanje u Republici Srpskoj.

– Ne želimo ni u jednom trenutku da ugrozimo interese Srbije. Mi znamo da jaka Srbija, sa jakim ličnostima kao što je sada Vučić, pomaže i može da pomogne mnogo više – istakao je Dodik za RTS.

Komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se situacija u BiH može riješiti po modelu Belgije, Dodik je istakao da, ukoliko bi se krenulo u realizaciju toga, i on bio na tapeti napada.

– Radi se o tome što je muslimanska ili njihova lobistička struktura na Zapadu obezbijedila da je jedini koncept u BiH koji funkcioniše centralističko-unitaristički model i nijedan drugi, a ne priča o Belgiji ili nečemu slično. Riječ je o pravima, njihova ideja je da nestane Republika Srpska, a nije da postoji. Zato su, umjesto da su je jednokratno ukinuli nekim aktom, pokušali da je razvlaste u svemu – istakao je Dodik.

On je naveo da svaki zakon koji su visoki predstavnici nametnuli u BiH nije u skladu za Dejtonskim sporazumom.

Dodik je podsjetio i da je Ustavni sud BiH uzeo Republici Srpskoj pravo na šume i zemljište koje je neprikosnoveno, a da nije bilo sporno zemljište u Federeaciji BiH.

– Da apsurd bude još veći, kada su presuđivali za distrikt Brčko koji je zajedničko vlasništvo dva entiteta, onda su rekli da su šume i poljoprivredno zemljište vlasništvo distrikta, a Srpskoj koja je imala vlasništvo nad tim se osporava i sada se ponovo dovodimo u poziciju da pričamo o tome – istakao je Dodik.

On je poručio da se ne plaši sankcija i da mu je najvažnije da Republika Srpska nema sankcije.

– Moram reći da sam ponosan na saradnike iz koalicije koji su potpuno jedinstveni i spremni da idemo u ovaj projekat. To me ohrabruje i daje mi daleko veću energiju – istakao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS