Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da razgovori Dodika sa predsjednikom Hrvatske, Srbije, Turske i drugim liderima nemaju smisao. Šarović nije smogao iskrenosti da pohvali diplomatske aktivnosti Republike Srpske i brojne sastanke srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Jedan od tih sastanaka, sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom danas je pokazao značaj za Republiku Srpsku i možda otvorio oči SDS-u i opoziciji.

Mađarska je danas na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije odbila inicijativu Njemačke i Češke o sankcijama protiv zvaničnika Republike Srpske, zbog čega je sve palo u vodu. Inicijativa ove dvije zemlje je naišla na oštar otpor Mađarske, čiji se premijer nedavno sastao sa Miloradom Dodikom u Banjaluci.

EEAS može sačiniti prijedloge sankcije i bez podrške Mađarske, odnosno saglasnosti država članica EU s obzirom na to da je riječ o redovnoj proceduri prilikom pokretanja pitanja sankcija protiv neke zemlje ili entiteta.

Međutim, preferira se da postoji podrška svih članica prije nego što se izađe s prijedlozima sankcija zbog toga što se smatra da, ukoliko ne postoji saglasnost u početnoj fazi, to je dobar indikator u kojem će smjeru ići i cijela rasprava na višim nivoima EU.

Federalni mediji su naglasili da je Njemačka tražila sankcije za srpsko rukovodstvo, ali su tek poslije priče o sankcijama napisali da je inicijativa propala jer je Mađarska rekla „NE“.

Federalni mediji, kao i zapadne zemlje insistiraju na sankcijama sa narativom da Dodik prijeti secesijom čime ugrožava Dejtonski mirovni sporazum. Možda namjerno izostavljaju činjenicu da Dodik nijednom nije spomenuo otcjepljenje, nego je isključivo govorio o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj u okviru BiH.

Ipak, političkom Sarajevu kao i većini zapadnih sila ne ide u prilog to što vodeće svjetske zemlje podržavaju odluke srpskog člana Predsjedništva BiH, odnosno u njima ne vide ništa sporno.

Tako su Rusija i Kina, figurativno šutnule sa sastanka UN-a Kristijana Šmita i njegov izvještaj koji nije ugledao svjetlo dana.

Ako je podrška Rusije i Kine bila i nesporna, jedinstvo zemalja EU se na slučaju BiH pokazalo kao lomljivo.

Ne misle svi isto, a otvoreno je to pokazao jedan od najvažnijih političara Evrope premijer Mađarske Viktor Orban.

Ne samo da nije pristao na sankcije za funkcionere Republike Srpske, nego je i nedvosmisleno podržao Dodika i posjetio Banjaluku.

Treba napomenuti da je Orban nakon susreta sa Dodikom u Banjaluci otišao za Mađarsku, bez da se sastao sa drugim političkim liderima ili otišao u Sarajevo.

Takvo ignorisanje Sarajeva napravio je i šef ruske diplomatije kada je u posljednjoj posjeti BiH prvo došao u Istočno Sarajevo i sastao se sa zvaničnicima Republike Srpske, da bi tek sutra otišao u Sarajevo gdje su Džaferović i Komšić odbili njegovu posjetu.

(FAKTOR/Foto: ATV)