U šest kantona u FBiH sa apsolutnom bošnjačkom većinom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom i Bosansko-podrinjskom, u čak 24 ministarstva, od postojećih 46, nema zaposlenog nijednog Srbina.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se u Republici Srpskoj sprovodi “težak aparthejd”, te da toga navodno nema u FBiH.

– U tim prozivkama mu se priključio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Oni drže predavanje o ugroženosti Bošnjaka u Srpskoj, iako u svakoj opštini radi značajan broj Bošnjaka, a kao primjeri se mogu uzeti Prijedor, Doboj, Bijeljina ili, recimo, Zvornik. S druge strane, bošnjačke političke partije, iako se javno zalažu za poštovanje Ustava i utvrđenih principa multietničnosti u kantonima kojima vladaju, pokazuju da je sve to laž, nema Ustavom zagarantovane multietničnosti. Tamo gdje su oni na vlasti zaposleni Srbi u organima uprave mogu se nabrojati na prste dvije ruke – kaže Radanović, argumentujući to podacima objavljenim u Specijalnom izvještaju Ombudsmana BiH o učešću konstitutivnih naroda u organima vlasti na svim nivoima vlasti.

Prema podacima iz ovog izvještaja, u Zeničko-dobojskom kantonu od 479 zaposlenih u javnoj upravi ima samo 16 Srba. U Unsko-sanskom kantonu od 181 zaposlenog tek je pet Srba, a slično je i u Tuzlanskom kantonu, gdje od 349 javnih službenika deset ih je iz reda srpskog naroda, a u Srednjobosanskom od 375 – osam. Ništa bolje nije ni u Sarajevskom, u kojem je od 796 službenika samo 15 Srba, a u Bosansko-podrinjskom od 173 tek četiri. Sumirajući ove brojeve može se doći do podatka da od ukupno 2.350 zaposlenih u kantonalnim ministarstvima, ali i raznim direkcijama i zavodima, platu prima tek 71 pripadnik srpskog naroda, što je manje od tri odsto. Prema riječima Radanovića, tužno izgleda broj od ukupno 15 zaposlenih Srba u cijelom Kantonu Sarajevo, gradu u kojem bi prema ustavima FBiH i ovog kantona trebalo da bude zaposleno najmanje 210 Srba u administraciji.

Broj zaposlenih pripadnika srpskog naroda, kako kaže, u svakom organu vlasti bi morao biti proporcionalan broju srpskog stanovništva na određenom području prema popisu iz 1991. godine, pojasnivši da bi prema tome 18 odsto svih zaposlenih u organima vlasti u FBiH trebalo da budu srpske nacionalnosti.

Umjesto toga, istakao je, u velikom broju kantonalnih ministarstava sa bošnjačkom većinom jednostavno nema pripadnika srpskog naroda ili su oni poput neke endemske vrste.

– U Federalnom inspektoratu zaposleno je oko 170 ljudi, od čega je nula Srba. Da li je moguće da nijedan Srbin nije dovoljno pametan, ni školovan da bude inspektor – zapitao se Radanović.

Federalni nivo

Prema podacima iz Specijalnog izvještaja Ombudsmana BiH, slična porazna slika je i na nivou FBiH, gdje od 3.800 zaposlenih, samo 97 Srba radi u nekom od organa vlasti, od čega šest na nekom rukovodećem mjestu.

Izvor: Glas Srpske