BiH može biti ili dejtonska ili bivša, a koja će od ovih opcija na kraju biti realnost odgovornost će snositi predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, smatra savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

“BiH može biti ili državna zajednica dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, ili dvije ili tri države. Oni koji sebe nazivaju demokratskom većinom, ili u prevodu predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, snosiće najveću odgovornost za to koja će od ovih opcija na kraju biti naša realnost. To jasno znači da mi prihvatamo da budemo u BiH, ali samo u dejtonskoj BiH”, naveo je Kovačević za njemački “Bild”.

On ističe da je Republika Srpska pristala da potpiše Dejtonski sporazum i njegove anekse samo zato što joj je to omogućilo značajnu autonomiju.

“Zbog te autonomije smo žrtvovali našu želju da budemo nezavisni i pristali smo da budemo u sastavu BiH. Ali ponavljam, samo u sastavu takve, dejtonske BiH”, istakao je Kovačević.

Kovačević ukazuje da je ključni razlog zašto se BiH 26 godina nalazi u stanju permanentne političke krize, upravo u tome što su predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice stalno ispunjavali želje samo jednog od tri, a na štetu druga dva konstitutivna naroda u BiH.

“To je u potpunosti narušilo unutrašnji balans i uzdrmalo konsenzus za postojanje BiH. Jedino o čemu se danas može voditi dijalog, jeste kako da vratimo taj neophodni unutrašnji balans, pa samim tim i potrebni konsenzus za opstanak BiH. Republika Srpska i Srbi su voljni. Koliko vidim, postoji volja i kod Hrvata. Postavlja se pitanje da li je moguće da su samo Bošnjaci protiv opstanka BiH?!”, pita Kovačević.

Autor: SRNA/ATV