Sutra se navršava 30 godina od kada su u Zagrebu hrvatski policajci ubili srpsku porodicu Zec, oca Mihajla (38), majku Mariju (36) i njihovu dvanaestogodišnju kćerku, saopšteno je iz Dokumentacionoinformacionog centra “Veritas”.

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Hrvatske, poznate pod nazivima merčepovci, kojom je komandovao Tomislav Merčep, u Zagrebu su 7. decembra 1991. godine likvidirali ovu tročlanu srpsku porodicu.

Prema Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, uveče oko 23 časa, ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici, na Trešnjevci, ubio ga je Siniša Rimac, navodno pri pokušaju bijega. Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćerku Aleksandru.

Prvo ih je odveo u hotel “Panorama”, a odatle na Sljeme, gdje ih je pobio iz vatrenog oružja, a nakon toga naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće. Nekoliko dana poslije likvidacije, njihove leševe pronašao je Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspjeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama.

Ubrzo po pronalasku leševa uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, od kojih su neki priznali ubistva. U maju 2016. godine Županijski sud u Zagrebu nepravosnažno je osudio Tomislava Merčepa, tadašnjeg komandanta, na pet i po godina zatvora. Vrhovni sud je 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što mu je povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju je, umjesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno “izdržavao” u elitnoj banji Krapinske toplice.

 

Izvor: Agencije/ATV