U poljednje četiri sedmice pao je broj zaraženih korona virusom u Srpskoj. Takvi rezultati jesu dobri ali su i dalje nepovoljni kaže Alen Šeranić. Manji je broj osoba i u bolnicama, i u posljednjem talasu od septembra nije ih bilo više od 700. Da bi se ta brojka koliko toliko zadržala treba pripaziti na ponašanje posebno tokom predstojećih praznika.

“Idu nam predstojeći novogodišnji praznici, božićni, proslave, slava, i opet pozivamo građane da kao što su i prošle godine obrate pažnju ali ipak najbolja mjera je vakcinacija”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Da je to najbolja mjera, mnogi još nisu shvatili. Tek 33 odsto stanovništva Republike Srpske se vakcinisalo. Na jugu Srpske tom brojkom su zadovoljniji kada je riječ o buster dozi nego o prvoj. Kada je riječ o zaraženim stanje jeste i dalje složeno ali i Trebinje bilježi blagi pad.

“Ono što je konstantno, veliki je broj testiranih broj pozitivnih opada, protekle sedmic imali smo 70 pozitivnih, ove na istom nivou s tim što čekamo rezultate 60 testova koji su poslati juče na testiranje”, kaže Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Trebinje.

Stanje je povoljnije i u Doboju. Razlog bi mogao da bude i podatak da je više od 20.000 Dobojlija primilo prvu dozu. Broje destak zaraženih dnevno.

“Na osnovu rezultata testiranja prethodnih dana povoljnija je situacija, manji je broj testiranih i pozitivnih, klinička slika kada je u pitanju postoji pravilo ovi koji su vakcinisani imaju blažu kliničku sliku, a nevakcinisano često su hospitalizovani”, ističe Milena Brkić, rukovodilac higijensko-epidemiološke službe Doboj.

Da bi se upravo takva klinicka slika spriječila ljekari pozivaju na vakcinaciju jer je kažu poprlično usporena.

Podsjećaju i da je u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa koju ne treba zanemariti.

Izvor: ATV