Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako će se stanje u BiH pogoršati nakon nametanja američkih sankcija Miloradu Dodiku pa će zbog toga morati uslijediti još odlučnije kaznene mjere Zapada.

U intervjuu kojega je objavo portal Faktor Izetbegović je kazao kako očekuje da će popis sankcionisanih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti široki krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani efekat.

– Poznavajući Dodika poznatog po svom inatu i drskosti sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizovati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja EU-a – istakao je Izetbegović za Faktor.

– Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem – kazao je Izetbegović.

“Izbora mora biti”

Izetbegovićeva je procjena kako će Dodik sada svu energiju uložiti u to da onemogući rad Suda i Tužilaštva BiH te da pobijedi na izborima u predstavljajući se kao borac za interese RS.

– Ne vjerujem da će se Dodik povući. Njegov osnovni cilj je ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, svesti ih na entitetski nivo gdje će imati pravosudni sistem pod kontrolom – kaže Izetbegović.

Lider SDA smatra da u takvim okolnostima neće biti prostora za dijalog kojim bi se riješila kriza prouzrokovana Dodikovim “separatističkim planovima” ali vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona na čemu insistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

– Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama, i time rizikovati da se pridruži Dodiku na raznim crnim listama – kazao je Izetbegović.

Američko Ministarstvo finansija i Stejt department su ranije ove sedmice objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcionisan je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskom kantonu.

Izvor: Srpskainfo