Početak januara donio je veliki broj zaražavanja, a Srbija je zabilježila rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Podaci ljekara kažu da je najveći broj zaraženih novim omikron sojem, koji je u Srbiju došao krajem decembra, ali prisutni su i dalje drugi sojevi.

Redakciji Kurira javio se pacijent kome je dan nakon Nove godine konstantovan novi soj korona virusa. Opisuje simptome i kako je to izgledalo.

“Sama činjenica da sam pozitivan me zaprepastila jer sam se dvije godine dobro držao bez bilo kakvih naznaka infekcije. Možda sam već i preležao jednom virus, a da to i ne znam kao i većina nas. Imao sam mali strah jer je to šok, kada uzmete u obzir da je korona klackalica i da nema pravila, jedan dan se osjećate super, a onda drugi dan jedva stojite na nogama. Uglavnom, imao sam nesnosne glavobolje i temperaturu oko 39 uz prisutnu malaksalost koja je ravna tome kao da vas je nešto pregazilo ili neko pretukao. Ono što je karakteristično za ovaj soj je da se mnogo znojite, ja sam se budio u goloj vodi, majica sva natopljena vodom, a posteljina skroz mokra. Jezivo je bilo.”

Nakon što je i definitivno ustanovljeno da je test pozitivan poslat je na standardne preglede među kojima je i rentgen pluća. Snimak je ukazivao na upalu, pa je poslat na Infektivnu kliniku gdje mu je propisan novi lek protiv opakog virusa – molnupiravir.

“Dolazak u Infektivnu kliniku već mi je stvarao u glavi slike hospitalizacije. Kada vam neko konstatuje upalu pluća, a da ništa ne osećate, ništa vas ne boli, čak se niste ni zakašljali ne stvara nimalo lagodan osjećaj. Pri tom nisam ni vakcinisan. Doktor je tokom pregleda konstatovao da nemam upalu, a zbog specifične zdravstvene situacije i činjenice da sam hronični bolesnik propisan mi je novi lijek – molnupiravir. Prije svega kada mi je doktor dao taj lijek mogu vam reći da se nisam osjećao nimalo sigurno i prijatno, jer unosim u organizam nešto novo i neprovjereno, ali u takvoj situaciji nema izbora. Inače taj lijek se (bar za sada) ne može naći u apotekama, nego vam ga direktno daju na Infektivnoj. Piju se 4 tablete ujutru i 4 uveče pet dana, nakon čega prestajete sa terapijom.”

Novi lijek djelovao je već nakon 48 sati pa su analize krvi koje je sagovornik Kurira uradio u sklopu redovne kontrole bile sjajne.

Izvor: Kurir/ATV