САРАЈЕВО, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Састанак чланова колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером почео је у Сарајеву.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović izjavio je danas da je postizanje dogovora o reformi izbornog zakonodavstva imperativ za rješavanje mnogih pitanja u “potencijalnoj izbornoj godini” i da bi relaksiralo odnose kada je u pitanju politička kriza.

Čović je rekao da su članovi zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH razgovarali danas sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metju Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst o četiri prioriteta kada je riječ o izbornoj reformi.

– Članovi Kolegijuma su informisali goste o onom što danas imamo realno u BiH, odnosno o nefunkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH i svih problema, iskušenja i izazova koje imamo u socijalnom ekonomskom i političkom aspketu – rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On ističe da je na sastanku posebno bilo riječi o tome šta je neophodno riješiti tokom predstojećih susreta sa Palmerom i Ajhorst u Sarajevu i Neumu kako bi se konačno postigao dogovor i realizovao sporazum iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona.

– Treba implementirani i presudu Ustavnog suda BiH i sve odluke Suda za ljudska prava u Strazburu i obezbjediti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda – rekao je Čović i dodao da, osim toga, treba napraviti i ograničene izmjene Ustava.

– To treba učini u mjeri u kojoj je moguće osigurati integritet izbornog procesa, što bi značilo rješenja tehničkih problema kako bi izbjegli nesporazume u izbornom procesu, odnosno da svaki glas građana BiH na adekvatan način bude prepoznat – napomenuo je Čović.

On je naveo da je neophodno obezbjediti i funkcionisanje Federacije BiH, što su četiri prioriteta o kojima je razgovarano tokom sastanka.

– To su ta četiri prioriteteta, naš dogovor za domove naroda i Predsjedništvo BiH, ograničene ustavne promjene. Nadam se da imamo dovoljno vremena da to možemo napraviti sa partnerima. Jasno su nam stavili do znanja da to moramo mi da uradimo, a da su oni tu da nam pomognu – rekao je Čović.

On je izrazio nadu da će u narednim danim i predstavnici medija dati doprinos da se stvori pozitivna klima u smislu traženja rješenja.

– To je jedan od prioriteta za sve ono što maštamo o našem evroatlantskom putu. Ako bi napravili dogovor o Izbornom zakonu, relaksirali bi odnose i kada je u pitanju politička kriza – dodao je Čović.

On smatra da nakon toga BiH sa pravom može da traži kandidatski status za EU.

Autor: SRNA/Srpskainfo