Prošlo je 26 godina od završetka rata, ipak političko Sarajevo nikada se nije demobilisalo niti izašlo iz šinjela a manifestacija vjerske mržnje otvorenija je nego ikada, govori politički analitičar Dževad Galijašević.

Stare ratne trube ponovo odjekuju iz Sarajeva, gdje Zelene beretke, Patriotska liga i bivši mudžahedini pokreću javno djelovanje i upućuju pozive na mobilizaciju ideoloških članova, naglašava Galijašević. Prema njegovim riječima, ovo nije početak nove mobilizacije, nego potvrda da je to proces koji se ne prekida.

– Ovo je nastavak već viđene politike i prijetnji koje je uputio Bakir Izetbegović, najavljujući odlučno djelovanje islamskog svijeta. Sva okupljanja paravojnih i parapolitičkih organizacija u dijelovima BiH, koji su radikalno vjerski „očišćeni“ od Srba, organizovana su od strane SDA i Sarajeva. Koristeći Zelene beretke kao megafon, političko Sarajevo svim hrišćanima šalje ratno-huškačke poruke pune islamskog naboja u ime svih Bošnjaka. Na ovaj način oni žele da istaknu kako razgovora među političkim predstavnicima tri naroda nema i da ga neće biti, ali da može biti rata. Zato Patriotska liga nesmetano obavlja mobilizaciju i objavljuje rezultate uspjeha u brojkama koje već prelaze preko 20.000 pripadnika – dodaje Galijašević.

Na ovaj način, kako kaže, šalje se nova prijeteća poruka s ciljem stimulisanja novih radikalnih islamista u zemlji kako bi se učvrstio front antisrpskog djelovanja. Odgovora na političke inicijative pristigle iz Banjaluke nema, jer kako navodi Galijašević, SDA ne želi sporazum sa Srbima već rat.

– Sarajevo ne želi politički sporazum sa Srbima niti želi institucionalno odgovoriti na uravnotežene političke inicijative iz Banjaluke. Političko Sarajevo, tačnije SDA želi rat i mogućnost prebacivanja krivice na račun Srba kako bi se opravdale primjene zapadnih sankcija i drugih vrsta intervencija. Muslimansko bratstvo, Al kaida, ISIL, Patriotska liga i vehabije, bivši mudžahedini i džihadisti koji odlaze u Siriju, svi zajedno kroz SDA, predstavljaju isto što i Zelene beretke koje su se skupili u Bužimu i poslali prijeteće poruke zloupotrebljavajući djecu. Oni svjesno guraju bošnjačke paravojne strukture u rat, kako bi i za to optužili Republiku Srpsku – istakao je Galijašević.

Radikalni napadi na Republiku Srpsku nakon proslave 9. januara

Dok se iz Republike Srpske odašilju sve glasnije poruke mira i poštovanja Ustava i Dejtonskog sporazuma, bošnjače kvazi-patriote putem društvenih mreža pozivaju na mobilizaciju.

– Svaki Bošnjak koji je zdrav i sposoban dužan je da se odazove na svaki i najmanji jecaj i poziv domovine jedne jedine. Svako ko se ogluši smatra se izdajom, a ne daj Bože izgubiti domovinu, to bi bio prevelik gubitak i teško bi se ikad povratilo, zato ne budi izdajnik nego budi SPREMAN ako dođe vakat –  napisano je u Fejsbuk objavi Zelenih beretki.

Ko je za rat, a ko za mir u BiH, očigledno nema dileme, navodi predsjednik nacionalno odbrambene humanitarne organizacije Krajina za Srpsku Mladen Čereković.

– Dok naše objave u kojima nema ni trunke mržnje ili prijetnje, mediji u Federaciji označavaju kao prijeteće, sa druge strane šalju se poruke prijetnje Srbima koje su pritom sponzorisane na Fejsbuku. Ovaj problem postojao je i ranije, ali nikada nije bilo ovako radikalno, a razlog je upravo proslava 9. januara. Naša organizacija Krajina za Srpsku jeste nacionalno orijentisana ali ne sa ciljem da podiže mržnju prema drugim ljudima nego da radimo na srpskom sabranju, a šta žele naše komšije potpuno je jasno – zaključio je Čereković.

Izvor: vecernjenovosti.ba