U akciji “Staza” na području Foče, Trebinja, Istočnog Sarajeva i Banjaluke uhapšeno je 20 lica, od kojih je za sada šest u pritvoru.

U akciji je oduzeto više od 400 kilograma marihuane.

– Istragom je obuhvaćeno ukupno 34 osumnjičenih – potvrdio je za RTRS direktor Policije Siniša Kostrešević.

Među osumnjičenima ima i službenih lica, koja se terete za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama iz regiona.

Privedeni su osumnjičeni za organizovani kriminal povezani sa krijumčarenjem i neovlašćenim prometom velikih količina droge, kao i nedozvoljenog prometa oružja i vojne opreme. Pretresi i privođenja na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Trebinja i Foče.

– Ono što možemo reći je da je u dosadašnjem dijelu istrage policija oduzela oko 400 kg opojne droge marihuana za koju se sumnja da su ova lica prokrijumčarila sa područja Crne Gore u BiH. Sve ove aktivnosti traju duži vremenski period odvijaju se pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH – istakla je načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Na području Foče zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena za proizvodnju narkotika. Meta akcije je veći broj osumnjičenih lica koja su pod istragom i terete se da su imala podijeljene uloge u činjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi.

– Tužitelji iz posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal, i korupciju nalaze se na terenu gdje koordinišu rad ovlaštenih policijskih službenika. U akciji učestvuje više desetina polcajaca MUP Srpske, a lišenja slobode i prtresi se vrše na više lokacija u Foči i Hercegovini. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su pod istragom povezane s organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Današnja hapšenja predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala, koje djeluju u BiH i regionu. U okviru ove akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja, kažu u Tužilaštvu.

Autor: RTRS