Gostujući u emisiji „Dobro Jutro, Srbijo” na Hepi televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić izjavio je da je Dragan Čović je u Neumu doživio isto ono što je srpski narod doživio kad je Alija Izetbegović povukao preko noći Kutiljerov plan, koji je narušio mir u BiH.

– Sad imamo situaciju da je Bakir Izetbegović obespravio Hrvate, te je jasno da se Srbi iz Republike Srpske zalažu za jednakost svih u BiH, bez da se ulazi u odnose Hrvata i Bošnjaka – naglasio je Stevandić.

– Srpski narod ne treba da se mješa u odnose Hrvata i Bošnjaka, ali ipak treba imati na umu da se Dragan Čović nikad nije zalagao za ukidanje Republike Srspke, što nije slučaj sa gotovo svim bošnjačkim političarima – dodaje on.

Komentarišući proteklu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Stevandić je izjavio da pojedini političari ili ne razumiju situaciju u kojoj se nalaze, ili već počinju sa predizbornom kampanjom, ali isto tako pojedinci i iz vlasti i opozicije shvataju ovaj geopolitički trenutak, jer ukoliko se hrvatski narod u BiH slomi, pozicija Republike Srpske bila bi još gora u borbi za ravnopravnost.

Paradoksalno je, prema riječima Stevandića, da se srpski narod mora boriti za stvari koje su propisane Ustavom, kojeg su Visoki predstavnici najviše kršili.

Čović i hrvatski narod nemaju mehanizme zaštite kao što ima Republika Srpska, ali to se ne može ignorisati s ljudske strane, pogotovo zbog intenziteta napada koje političko Sarajevo vrši na ostala dva naroda u BiH, pogotovo nakon što je Dragan Čović jasno poručio da će se boriti za prava hrvatskog naroda, što je u Sarajevu dočekano retorikom identičnom kao u Nacističkoj Njemačkoj.

Komentarišući odnos opozicije u Republici Srpskoj prema aktuelnim političkim dešavanjima Stevandić smatra da pojedini političari pokušavaju da vide šansu da dođu na vlast preko sankcija i dodvoravanja, što je nešto što im se samo može obiti o glavu – zaključuje Stevandić.

Izvor: vecernjenovosti.ba