Srbi u MUP-u FBiH su na nivou statističke greške, ali i pored toga teret odgovornosti zbog navodnog nepoštovanja Ustava i zakona Republike Srpske i BiH pokušava se pripisati MUP-u Srpske.

Poslanik SDA u NSRS Senad Bratić problematizuje pitanje broja zaposlenih Bošnjaka u MUP-u Republike Srpske, zaboravljajući da prebroji malobrojne Srbe u Federalnoj upravi policije, te federalnom i kantonalnim MUP-ovima, gdje ih gotovo i nema.

Bratić se osvrnuo na specijalni izvještaj ombudsmana BiH o nacionalnoj zastupljenosti u policijskim agencijama iz 2018. i u namjeri da ga ažurira, zaboravio je pogledati kakva je situacija u drugom entitetu. Iz institucije Ombudsmana BiH njemu, ali i drugim političarima, sugerisano je da rečenicu izgovore do kraja, a ne na pola.

Ombudsman BiH Ljubinko Mitrović poručuje da je nekoretno zaboraviti da Srba nema u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu koji su reper za priču o multietničnosti.

Od sedam policijskih uprava u Kantonu Sarajevo, samo je jedan Srbin načelnik uprave, a u istom kantonu od 1.600 policijskih službenika dva odsto su Srbi. U ostalim kantonima Srba u policiji i nema.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH kao primjer navode Unsko-sanski kanton u kojem policija ne reaguje na poziv Srba izloženih pljačkama i svakodnevnom teroru migranata, ali izdaje prekršajne naloge i pretresa kuće licima zbog fotografisanja sa obilježjima Republike Srbije.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović pita “zašto Bosanski Petrovac ne može imati komandira Srbina, ako su Srbi većina, a na primjer Bošnjaci mogu imati svog komandira u Srebrenici”.

U MUP Srpske drže se slova zakona i ne suspenduju policijske službenike zbog vjerskih proslava, kao što se to dogodilo u Bosanskom Petrovcu, gdje je dvojicu policajaca skupo koštala proslava Badnjeg dana. MUP Srpske, za razliku od MUP-ova u FBiH dokumentuje i identifikuje sve počinioce ataka na povratnike, njihovu i imovinu Islamske vjerske zajednice.

– U Ilidži je crkva više puta obijana, a počinilaca nema. Nedavno smo imali primjer u Јanji gdje je u bošnjačkoj kući pronađenio oružje. Postavlja se pitanje ko je tu od strane koga ugrožen – kaže Miroslav Vujičić, član Odbora za bezbjednost u NSRS.

Postavlja se pitanje za šta je to oružje bilo namijenjeno? Tim prije što na otvorene pozive na dijalog koji dolaze iz Srpske, sve glasnije iz političkog vrha drugog entiteta dobijamo otvorene pozive na oružani sukob.

– Svjedoci smo da pripadnici MUP-a FBiH učestvuju u nekim nedozvoljenim radnjama, u obuci paravojnih i parapolicijskih snaga, pripremama streljačkih klubova. Istovremeno, MUP Srpske brine o svima koji žive u Srpskoj – ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Ruku na srce, primjedbi nema ni na pripadnike MUP-a Srpske drugih nacionalnosti koji rame uz rame sa kolegama Srbima brinu o bezbjednosti svih građana Republike Srpske. Koračali su sa svojim kolegama i u pet policijskih ešalona na obilježavanju Dana Republike.

Autor: RTRS