Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da imamo niz aktivnosti koje su uperene protiv BiH i njih najčešće čine oni koji se kunu u BiH.

“Ono što vidimo posljednjih dana je niz netačnih informacija koji su u ime BiH iznijeli član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministarka inostranih poslova Bisera Turković, koji iznose svije pojedinačne partije, koji nisu usaglašeni na nivou BiH i doprinose samo još većem nerazumijevanju BiH”, rekao je Dodik.

Kaže da vidimo nastavak iste prakse, i dodaje da teritorijalni integritet BiH uopšte nije ugrožen.

“To je lažna teza prosuta širom svijeta. Komandant Eufora je rekao da nema ugrožavanja teritorijalnog integriteta. Pričom o ratu, pojednici SDA žele da spriječe političke pozicije koje smo mi zauzeli u BiH. Vidimo jedan blok okupljen oko SDA, oko dva bošnjačka člana Predsjedništva koji ne prestaju da se svađaju sa okruženjem i ne prestaju da iznose netačne podatke”, rekao je Dodik.

On je uvjeren  da od pregovora o Izbornom zakonu neće biti ništa.

Govoreći o Komšićevoj posjeti BiH, Dodik je rekao da on nije tamo u ime BiH i očiglednono je da su španski zvaničnici pogrešno informisani o stanju u BiH.

“Komšić sigurno nije izvor informacija o objektivnom stanju u BiH. Kada govori u ime BiH, to je zloupotreba Komšića”, kaže Dodik.

Navodi da se drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović u posljednje vrijeme usmjerio ka predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

“Sve što on pripisuje Vučiću ne može se prihvatiti, o narušavanju teritorijalnog integriteta BiH, što uopšte nije tačno. U BiH se radi o otimačini, o zavjeri jednog dijela evropske zajednice za uspostavljanje bošnjačke BiH”, istakao je Dodik i dodao:

“Ljudi treba da razumiju da postoji koncept koji želi centralnu BiH, a ja ću reći da Srbi nemaju namjeru da napuste koncept koji se zove Republika Srpska. Političko Sarajevo želi da stavi nama pod odgovornost ono što oni rade posljednjih 20 godina, a to je udar na ustavni poredak. U ovakvoj BiH nema šanse ni za jedan narod. BiH ne može biti samo bošnjačka i neće ni biti, svi oni koji pokušavaju da nametnu takvo rješenje su na krivom putu”, jasan je Dodik.

Napominje da Republika Srpska ostaje posvećena miru i neće se suprostaviti i učiniti išta suprotno Dejtonskom sporazumu. Republika Srpska ne može da prihvati neustavnu BiH.

“Republika Srpska neće odustati od svoje politike, ukinuli smo ranije donesene saglasnosti za formiranje indirektnih poreza i Oružanih snaga i one su ilegalne”, rekao je Dodik.

Izvor: ATV