Republika Srpska ne ide u secesiju, već brani svoja ustavom i Dejtonom zagarantovana prava. Kaže to srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Lažnu sliku, kaže iznose u lično ime ili u ime stranke, SDA-ova Bisera Turković i Željko Komšić. Ništa manje ne zaostaje ni bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović koji kaže za Republiku Srpsku da je uskoro neće biti.

“To je njegova želja, on je ratovao protiv Republike Srpske, on je u svom političkom radu glasao za deklaraciju SDA u kom se kaže da treba ukinuti entitet, on se u ponaša u skladu s tom politikom. On je čovjek koji prisustvovao, a nije pokrenuo odgovornost za sječenje srpskih glava, on je bio, nisam ja. U tom pogledu on pokazuje, napadima na Srbiju i predsjednika Vučića pokazuje, animozitet prema Srbima u cjelini”, kaže Dodik.

Bošnjačke stranke već mjesecima se utrkuje ko će od Evropljana da iskamči veće sankcije za legitimno izabranog srpskog člana Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da je Srpska već pripremila odgovor na eventualne sankcije.

“Pratićemo korake EU šta će ona poduzeti, imaćemo spremne odgovore, ja ih već imam i mi iz Republike Srpske. Oni su ponudili neke projekte i kao ako ne bude ovako kako mi hoćemo, nećete dobiti te projkete, imaju hvala Bogu i nekih drugih finansijera, nije samo EU finasijeri”, ističe Dodik.

Ne prestaje galama sarajevskih političara oko namjere Republike Srpske da VSTS vrati u republičke okvire. Lider SDA kaže da je to udara na Dejtonski ustav. Poteze SNSD-a neće da prati lider SDS-a Mirko Šarović. A, baš takav stav kao i napuštanje posebnih sjednica Parlamenta Srpske javno je pohvalio Bakir Izetbegović.

“VSTS je postojao u Republici Srpskoj, visoki predstavnik je ukinuo VSTS RS i formirao VSTS BiH, to je neustavno i ne može to biti udar, udar je prethodno je braneći što je neustavno urađeno ranije. Najveće rušenje BiH čini Bakir Izetbegović SDA i njegove probosanske snage gdje spade Mirko Šarović i njegove floskule koje izriče tokom predizborne kampanje, izbori su u oktobru, predizborna za par mjeseci i nema veze s tim”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je rukovodstvo Srpske svjesno da se protiv Republike Srpske vodi velika medijska hajka širom svijeta. Hajku, kaže,  vode oni koji su na zapadu dugo godina gradili svoje karijere na lažnom stereotipu o lošim Srbima iz devedesetih godina, i to kaže Dodik  ponovo braneći svoja nedjela iz tih devedesetih.

Izvor: ATV