Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Šefik DŽaferović najočigledniji primjer šta bošnjačka politika želi u BiH.

– U BiH postoji grubo kršenje Ustava, te DŽaferović i Komšić imaju vrlo jasnu strategiju, a to je politika protiv Srba i Republike Srpske. Oni djeluju vrlo sinhronizovano, kršeći Ustav ignorišući ga. Donose odluke štetne, ne samo za Srbe nego i za BiH – rekao je Kovačević, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Kovačević je istakao da oni takvim postupcima usmjeravaju politiku protiv Srba.

– Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik insistira da se poštuje Ustav BiH, da svi članovi Predsjedništva moraju donositi odluke jednoglasno, a to znači da za važne odluke moraju da glasaju sva tri člana – poručio je Kovačević.

On je naveo da Srbi uvijek pozivaju na dijalog, na poštovanje Ustava, te da DŽaferović i Komšić rade na tome da vode BiH ka svome kraju, blokirajući ekonomske projekte.

Reagujući na inicijativu srpskog člana Predsjedništva da Kristijan Šmit bude proglašen personom non grata, Kovačević je naveo da Šmita ne priznaje ne samo Dodik, nego i svi ostali koji imaju patriotska osjećanja prema Republici Srpskoj.

Kovačević kaže da Šmit negira dejtonske principe, a to znači postojanje BiH bez Republike Srpske i Srba.

– Nećemo odustati od toga da štitimo interese Republike Srpske. To je nešto od čega ne planiramo da odstupimo i nastavićemo svoju borbu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sa Ustavom BiH i sa Ustavom Republike Srpske – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS