Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH za sve tačke dnevnog reda glasali su predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je protiv bio srpski član Milorad Dodik, saopšteno je iz ove institucije.

Predsjedništvo BiH, sa dva glasa za i jednim protiv, nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti spoljne politike, te će u skladu sa članom 42 Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući te tačke dnevnog reda uvrstiti na narednu sjednicu kao obavezne.

Sa dva glasa za i jednim protiv Predsjedništvo nije postiglo konsenzus ni o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po odluci Predsjedništva BiH.

U skladu sa članom 42 Poslovnika o radu i ove tačke tačke dnevnog reda biće uvrštene na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne.

Sa dva glasa za i jednim protiv konsenzus nije postignut ni o odlukama iz oblasti odbrane, s obzirom na to da je za donošenje odluke iz oblasti odbrane, u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, potreban konsenzus.

Poslovnikom predviđeni konsenzus nije postignut ni o imenovanju članova Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Autor: SRNA/RTRS