U Prijedoru hapšenja zbog prodavanja lažnih pi-si-ar testova i potvrda o vakcinaciji. Privedene su četiri osobe iz Prijedora i Novog Grada, a još jedan Prijedorčanin ispitan.

Četvorica uhapšenih prodavali su pi-si-ar testove za 100, a uvjerenja o vakcinaciji za 300 KM. Izvršeni su pretresi stambenih prostora i vozila koja su osumnjičeni koristili. U pretresu su pronađeni dokazi – računari, prenosni uređaji za skladištenje memorije, laptop, mobilni telefoni, sim kartice…

Struka upozorava – oni koji su kupili falsifikovane testove treba da znaju da su time ugrozili sve sa kojima su bili u kontaktu.

– Evidentno je da to može napraviti štetu za javno zdravlje, jer nemamo pravu informaciju o onim ljudima koji su zaista bili pozitivni i onima koji su zaista vakcinisani – navodi Mladen Grujičić, specijalista epidemiologije u Domu zdravlja Bijeljina.

Stanovnici Prijedora kažu da ljudi danas zarađuju na razne načine, ali da dva puta treba da razmisle oni koji se na ovako nešto odluče.

Uhapšeni će dobiti prijave i njima će se baviti policija i tužilaštvo. Oni koji odluče da od takvih kupe testove, treba da znaju da nisu amnestirani i da će i oni da odgovaraju.

Autor: RTRS