U prošloj godini na putevima Republike Srpske u saobraćajnim nezgodama poginulo je 101 lice.

Taj broj je identičan kao i 2020. s tim što treba naglasiti da je prije dvije godine bila manja frekvencija vozila zbog epidemiološke situacije, kažu u Savjetu za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Ohrabruje i podatak da je manje stradalih na našim saobraćajnicama ako se gleda petogodišnji i desetogodišnji period.

Cilj je poručuju da do 2030. to bude smanjeno za 50 procenata.

S tim u vezi i dalje će se raditi na edukaciji i podizanju svijesti vozača i građana o saobraćajnoj kulturi.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović rekao je da je pred ovim tijelom izrada desetogodišnje stretegije bezbjednosti saobraćaja, kao i organizacija konferencije o bezbjednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici.

– Planiramo akcenat da stavimo na predškolsko i osnovno obrazovanje, gdje ćemo pokušati da edukacijom najmlađih učesnika u saobraćaju učimo i starije. Republika Srpske ima evidentno smanjenje saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom i moramo nastaviti taj trend – izjavio je Petrović.

Ćorić je naveo da je veliki izazov da se broj poginulih u saobraćajnim nezgodama na kraju ove godine smanji za 10 odsto u odnosu na 2021, ali da to neće zavisiti od institucija, već od svih učesnika u saobraćaju.

– Naš primarni zadatak je da podignemo svijest kako bismo izbjegli saobraćajne nesreće koje odnose ljudske živote i stvaraju ogromne troškove za budžet Srpske. Imamo namjeru da napravimo emisiju na RTRS-u koja bi se bavila ovim pitanjem i uticala na najmlađe kako bi na vrijeme bili usmjereni na dobre navike – istakao je Ćorić.

Autor: RTRS