To što je Sergej Lavrov rekao da se plaćenici iz BiH, Kosova i Albanije regrutuju za rat u Ukrajini, treba vrlo ozbiljno shvatiti, smatra srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da te informacije dolaze od čovjeka koji je jedan od vrhovnih autoriteta svjetske diplomatije. Zbog toga će tražiti da se sve detaljnije provjeri i iznese u javnost.

“Sa pozicije srpskog člana Predsjedništva BiH od nadležnih bezbjednosnih službi u BiH zatražiću da se ta informacija provjeri i o svemu obavijesti javnost. Ukoliko se potvrdi tačnost navoda ministra Lavrova prema tim licima će biti preduzete sve neophodne zakonske mjere”, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sve detalje o licima iz BiH i Kosova koji se regrutuju za borbe u Ukrajini, tražiće i Srbija, i to od sekretara ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaja Petruševog, čiji se dolazak u Beograd uskoro očekuje. Srpski predsjednik tvrdi da neki veliki lideri znaju glavninu stvari o tome, ali samo Lavrov zna sve.

“Lavrov u političkom dijelu veoma veoma precizno govori. Njemu se ne dešavaju greške kao što se nekim drugima dešavaju oko činjeničnih stvari. Dakle, on sve to veoma precizno poznaje i dugo pamti”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odlazak građana BiH na strana ratišta predstavlja veliki bezbjednosni problem, smatra struka. Ako su oni spremni da odu na udaljena ratišta, kao što je bilo Sirijsko, postavlja se pitanje šta bi tek zbog ideoloških ciljeva radili kod kuće.

“Izjava Lavrova koja je naravno utemeljan govori da teroristička internacionala u BiH postoji. No, pažžnju zaslužuje i ono što je poznati Ruski pokitikolog govori, a radi se o tome da zapadne sile pokišavaju na području Balkana da ožive Islamsku državu koja je ugašena na Sirijskom ratištu. Ona bi se zvala Balkanski kalifat,a obuhvatala bi ova područja o kojima govori Lavrov”, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Opasnost je još veća jer se više od 100 pripadnika “Islamske države“ sa sirijskog ratišta vratilo na Kosovo i u BiH, a sada ih Zapad, posebno SAD, koriste na drugim tačkama, poput Ukrajine, kaže Goran Petronijević.

“Sada kada se završava epizoda u Siriji i kada se veliki broj, više od sto pripadnika “Islamske države” vratilo na Kosovo ili u BiH, to je veliko bure baruta, ogromna opasnost. Upravo njih, oni koji su ih stvorili i finansirali, obučavali i držali na tim pozicijama u Siriji, sada koriste na drugim tačkama gdje treba da se potpali fitilj”, poručio je Goran Petronijević, predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava.

Prašina se digla kada je šef ruske diplomatije rekao kako ima informacije da su plaćeni vojnici sa Kosova, Albanije i BiH poslati u Donbas. Rusija sve to pažljivo provjerava, ali dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala jer je to regrutovanje plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se sve više raspiruju, kaže Sergej Lavrov.

Izvor: ATV