Hrvati imaju jednaka prava kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH i baš zbog toga srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ne vidi ništa sporno u jučerašnjim zaključcima HNS-a, na koje je osuđujućim tonom reagovao SDA.

Milorad Dodik, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarisali su i poruke šefa ruske diplomatije o prisustvu boraca iz BiH, Albanije i tzv. Kosova na ukrajinskom ratištu.

Dodik kaže da će sa pozicije srpskog člana Predsjedništva od nadležnih bezbjednosnih službi u BiH zatražiti provjeru informacija, a u ispitivanje će se uključiti i Srbija.

Zaključci HNS-a u kojima se pominje reorganizacija BiH, a kao ultimatum se postavljaju izmjene Izbornog zakona, izazvali su oštra reagovanja u političkom Sarajevu. Dok SDA kao neprihvatljivu ocjenjuje hrvatsku politiku, smatrajući da ona neće doprinijeti poboljšanju odnosa u Federaciji BiH, Dodik izričit – Hrvati imaju pravo da zahtijevaju jednaka prava kao i ostala dva konstitutivna naroda.

Dijalog svih u BiH je, kaže, garant njenog opstanka. Ignorisanje preglasavanja jednog naroda, BiH gura u dugoročnu nestabilnost, a odgovornost će snositi oni koji to ne žele da vide, smatra Dodik: “Odbijanje muslimana da prihvate činjenicu da BiH nije njihov eksluzivitet dovela je BiH, a posebno FBiH, u tačku u kojoj se danas nalazimo. Povlađivanje američke i briselske administracije željama muslimana dugoročno destabilizuje BiH”.

Poput Srba, i Hrvati su svojim zaključcima stavili do znanja da BiH nije na dobrom putu – jasan je i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić.

– Nema Bošnjaka dvadeset miliona, nego milion i po. Srba milion, Hrvata pola miliona. Okruženi Srbijom i Hrvatskom koji zajedno imaju preko četrnaest miliona, ne može nas niko ugroziti u snatratu da budemo građani drugog reda – izričit je Stevandić.

A u BiH osim polemike o pravima tri konstitutivna naroda, predmet rasprave je i dalje izjava šefa ruske diplomatije da se plaćenici iz BiH regrutuju za rat u Ukrajini.

Dodik kaže da izjavu Sergeja Lavrova treba shvatiti ozbiljno, budući da dolazi od jednog od vrhovnih autoriteta svjetske diplomatije.

Od nadležnih bezbjednosnih službi u BiH zatražiće provjeru podataka nakon čega će obavijestiti javnost:”Ukoliko se potvrdi tačnost navoda ministra Lavrova, prema tim licima će biti preduzete sve neophodne zakonske mjere.”

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražiće od Rusije informacije o borcima sa Kosova i Metohije i BiH.

Zbog situacije na istoku Evrope i zapadnom Balkanu, za sutra je sazvana hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije. Narednih dana Beograd će posjetiti sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev, što će biti prilika da se ispita tačnost podataka o učešću plaćenika na ukrajinskom ratištu.

– Lavrov u političkom dijelu govori jasno i ne dešavaju mu se greške kao drugima oko činjeničnih stvari. Dugo i dobro pamti, nije lako sa njim razgovarati – navodi predsjednik Srbije.

Govoreći o Ukrajini, Vučić ponavlja da će Srbija poštovati međunarodno pravo i njen teritorijalni integritet.

Mišljenja je da Zapadu smeta što predsjednik Rusije Vladimir Putim o pitanju Ukrajine koristi svu slabost zapadne agresije na SR Јugoslaviju i ponavlja slične argumente koje su oni tada koristili.

Zapad, kaže, želi zaboraviti NATO agresiju, smatrajući da bi ipak trebalo reći da su napravili najveću grešku i uputiti izvinjenje za sve zločine koje su počinili.

Autor: RTRS