Centralna banka BiH još jedan je od problema BiH i njena današnja uprava nije u skladu da zakonom, rekao je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da to bude zajednička banka Republike Srpske i FBiH.

– Međutim, visoki predstavnici su ukinuli tu strukturu i prebacili na upravljanje zajedničkim institucijama – dodao je on.

Ponovio je da današnja uprava Centralne banke BiH nije u skladu sa zakonom i da sve što čine može jednog dana biti dio krivične i druge odgovornosti.

– Budžet Republike Srpske veći je od četiri milijarde KM, te da je jasno koliko dnevno dolazi novca od različitih prihoda i da Vlada Republike Srpske mora da plaća negativnu kamatu kod banaka, ako se taj novac zadrži dnevno – rekao je Dodik.

Govoreći o mogućnosti realizacije predloženih mjera smanjenja PDV-a i akciza na gorivo, Dodik je rekao da bez države nema ni stabilizacije tržišta ni organizacije društva, a da bi država funkcionisala moraju biti nekakve naknade koje ne plaćaju ni proizvođači ni trgovci, već stanovništvo.

– Republika Srpska apsolutno vodi računa o stanovništvu. Kada kaže neki trgovac da je za ukidanje taksi i akciza i drugih poreza, onda on to govori iz spekulativnih razloga jer ima zaradu koja je obračunata u troškovima njegovog poslovanja – rekao je Dodik.

On je ukazao da postoji nivo odgovornosti do kojeg se može ići i podsjetio da se iz budžeta Republike Srpske dodatno finansira zdravstveno osiguranje, te doplaćuju sredstva za isplate penzija.

Autor: RTRS