Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će SNSD vidjeti kako će se odnositi prema imenovanju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da ne može niko biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na nivou BiH koja su prošla proceduru, među kojima su kandidati za direktora Sipe i Regulatorne agencije za komunikacije.

– Saznali smo danas da su Bošnjaci predložili novog ministra bezbjednosti /Selmo Cikotić/. Nisam zvanično obaviješten, ali postoji mnogo problema jer je kandidat autor zbornika u kome se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje kao agresorski – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je naglasio da SNSD ima pravo da ocjenjuje političku i svaku drugu podobnost kandidata za ministra u Savjetu ministara.

Dodik je ocijenio da je situacija na nivou BiH kompleksna i da će biti još teža.

– Očigledno je da se problemi iz Federacije BiH prebacuju na nivo BiH i veoma su izraženi. To blokira mnoge stvari – naveo je Dodik.

Govoreći o paketu makroekonomske pomoći BiH koji su međunarodne institucije odobrile radi saniranja posljedica pandemije virusa korona, Dodik je rekao da nije dovoljan i da se njime ne mogu riješiti problemi.

– Oni koju pokušavaju da kažu `pomažemo vas` stalno nas drže na nivou zapečaćene krize. Nije bilo fer da se ne uzmu u obzir sve potrebe i da se BiH drži zarobljenom, jer je činjenica da nam ne funkcioniše Centralna banka – rekao je Dodik.

On je dodao da je Centralna banka podložna nalozima od, kako je rekao, navodnih donatora, kao i da sredstva koja je BiH dobila nisu bespovratna.

– Centralna banka je jedina banka koja nije reagovala za vrijeme pandemije. Navodni donatori su nas zatvorili u jednoj mogućnosti, a to je da se samo njima možemo obratiti, a ne da izađemo na slobodno finansijsko tržište – zaključio je Dodik.

Izvor: RTRS