Former German Chancellor Angela Merkel gets applause during the German Federal Assembly which comes together to elect the country's president in Berlin, Germany, Sunday, Feb. 13, 2022. (AP Photo/Michael Sohn, Pool)

Sve su prisutniji pozivi da se bivši njemački kancelar Angela Merkel vrati iz penzije i razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini, piše britanski dnevnik “Telegraf”.

Lider ruske istraživačke organizacije “Ruski savjet za međunarodna pitanja” Andrej Kortunov posljednji je u nizu koji je predložio da Merkelova bude posrednik u krizi.

– Mislim da bi to trebalo da bude glas spolja, osoba koju predsjednik Putin poštuje, kojoj vjeruje i koja može da iskaže određenu empatiju i istovremeno zatraži promjenu u pristupu. Lično mislim da bi to mogla biti Merkelova jer joj je poznat ukrajinski problem, potpisala je Sporazum iz Minska i jednako je poštovana u obje zemlje i u Evropi – naglasio je Kortunov.

Sličan stav iznio je nešto ranije bivši italijanski premijer Mateo Renci, koji smatra da je Merkelova jedina koja može da govori i da se njen glas jednako čuje u Moskvi, Vašingtonu i drugim prijestonicima.

Merkelova još nije komentarisala ove sugestije.

Izvor: Telegraf.rs/ATV