U starom željezu završilo je 2.639 vozila u BiH, a koja su ranije oduzeta zbog carinskih prekršaja. Tokom 2021. godine postupak uništenja, koji je započet u prethodnim godinama, sproveden je nad ukupno 2.179 vozila. Radilo se o automobilima koji su bili smješteni u Centralnom skladištu Uprave za indirektno oporezivanje  u Banjaluci, te u regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo i Tuzla. U 2020. godini postupak uništenja je sproveden nad 460 vozila i u regionalnom centru Mostar, tako da je ukupno uništeno  2.639 vozila u periodu od 2020-2021. godine, potvrđeno je za Faktormagazin  u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Stariji od 7 godina

U skladištima Uprave, dugi niz godina nalazio se veći broj putničkih motornih vozila oduzetih  u carinskim prekršajima.

U pitanju su četvorotočkaši nad kojima nikad nije bio sproveden postupak carinjenja, samim tim ni postupak registracije u BiH. Iz tog razloga, najveći broj takvih vozila nije mogao biti predmet javne prodaje, jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet u skladu sa odredbama propisa o homologaciji vozila u BiH.

Naime, radilo se o vozilima koja nisu ispunjavala uslove za stavljanje u slobodan promet i prema ranije važećoj Odluci o ograničenju uvoza putničkih automobila, s obzirom da su bila starija od sedam godina.

U međuvremenu, zbog dugogodišnjeg stajanja ta vozila su doslovno potpuno propala i UIO ih je mogla jedino uništiti i prodati u staro gvožđe.

Zasukali rukave

Vrijednost oduzete robe koja se trenutno nalazi u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje iznosi čak 22.054.437,38 KM.

Mahom je riječ o robi široke potrošnje, poput raznih tehničkih uređaja, odjevnih  predmeta, obuće, akciznih roba, motocikala, vozila, lakokvarljive robe i drugo. Radi se o robi za koju je utvrđena povreda carinskog i akciznog zakonodavstva.

Svi proizvodi koje oduzme UIO imaju karakter privremeno oduzete robe.

U skladu sa važećim zakonskim propisima, nadležni sudovi u BiH donose odluke o daljem postupanju sa ovim predmetima.

U slučajevima kad nadležni sudovi donesu pravosnažne i izvršne odluke o njihovom trajnom oduzimanju i iste stave na dalje raspolaganje UIO, takva roba se izlaže postupku prodaje ukoliko nema daljih prepreka za njeno stavljanje u slobodan promet na teritoriji BiH.

„Dakle, postupanje UIO sa oduzetom robom, određeno je u zavisnosti od konačnih sudskih odluka, ali i ispunjenosti uslova za puštanje u slobodan promet na teritoriji BiH“,  pojašnjeno je za Faktor u UIO. U slučaju izlaganja robe postupku prodaje, cijena se određuje kako je propisano Odlukom o prodaji carinske robe, ali se uzimaju u obzir i drugi relevantni pokazatelji kao što su karakteristike i stanje konkretne robe, situacija na tržištu i slično.

Najtraženiji motocikli i mobiteli

Učešće u postupku prodaje mogu uzeti pravna i fizička lica (dakle i građani,) i to na način i pod uslovima propisanim Odlukom o prodaji carinske robe.

Aukcije su javne, a na njima mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i ona, koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim uposlenih u Upravi i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od uposlenika UIO do trećeg koljena linijskog ili tazbinskog krvnog srodstva.

U toku 2021. godine u UIO je ukupno održano 18 javnih aukcija i 32 direktne prodaje, od kojih je 16 bilo po hitnom postupku.

Tokom 2021. godine vrijednost prodane robe iznosila je 109.811,92 KM, što je za 59,79% više u odnosu na 2020. godinu kada je bila 68.980,21 KM.

Među stvarima koje se najbrže i najlakše prodaju su motocikli i mobilni telefoni.

Tehnička roba, odjeća, ali i papuče…

Važno je napomenuti da se roba najčešće prodaje u lotovima, u kojima se nalazi veća količina robe i gdje pravo kupovine mogu imati samo lica registrovana za obavljanje određene djelatnosti.

„Najveća prodajna cijena jednog LOT-a u prethodnom periodu na nivou UIO ostvarena je u Regionalnom centru Tuzla i to u vrijednosti od 150.000 KM. Radilo se o robi široke potrošnje – razna tehnička roba, odjevni predmeti, papuče…“, rečeno nam je u UIO.

Fizička lica, s druge strane mogu učestvovati u aukcijama na kojima se prodaje roba za koju se može pretpostaviti da će služiti za dalju ličnu upotrebu i da se sa tako kupljenom robom neće obavljati bilo kakva poslovna djelatnost u smislu dalje prodaje.

„SKRŠILI” DUVAN I PIĆE

Uglavnom se uništava akcizna roba, poput duvana i duvanskih prerađevina, ili alkohola i alkoholnih pića.

Iz Uprave su nam pojasnili da je takvo postupanje određeno iz razloga što se za ovako oduzetu robu ne zna njeno porijeklo i ne zna se šta je sastavni dio ovih proizvoda, pa bi eventualna  konzumacija mogla biti štetna po zdravlje građana ako bi se ovakva vrsta robe izložila daljoj prodaji.

Vrijednost uništene robe u 2021. godini u skladištima UIO iznosila je 1.515.209,55 KM.

Autor:faktormagazin.ba