Australijski nutricionista, Li Holms, ističe da je veoma važno da osluškujete potrebe svog organizma i da obratite pažnju na ono što vam on poručuje.

On kaže da je čežnja za određenom vrstom hrane često pokazatelj manjka određenih minerala u telu, što tokom vremena može da dovede do zdravstvenih problema. Ako vam se u poslednje vreme mnogo jedu čokolada, orašasti plodovi ili pasulj to može da znači da organizmu nedostaje magnezijuma, koji se može pronaći u semenkama bundeve, čija semenkama, kikirikiju, sojinom mleku i spanaću.Li smatra da je normalno da u takvim trenucima obroku dodamo čokoladu ili orašaste plodove, kako bismo zaustavili čežnju.

Dodaje i da manjak cinka, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma takođe mogu dovesti do čežnje za slatkišima.

Ako vam se piju zaslađeni napici ili jedu namirnice koje su pune šećera, moguće je da vam nedostaje fosfora i gvožđe, a prema rečima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu ćelija i zdrav metabolizam.

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vežbanja i dehidracije.

– Manjak cinka i gvožđa mogu takođe biti uzrok želje za slanim – kaže Holms.

Možda će vam se učiniti čudnom činjenica da se nekome pije gazirana voda, ali i to se može dogoditi, a to znači da je došlo do manjka kalcijuma u organizmu, piše Faktor.ba.

Umesto da se prepustite želji, nadomestite nedostatak tako što ćete popiti čašu mleka ili uzmite nekoliko šljiva, brokuli i kelj.

Namirnice koje su bogate kalcijumpm su i jogurt, zeleno lisnato povrće, sardine i većina sireva.

Ako je u telo premalo gvožđa verovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako jedete premalo proteina, i to bi može biti uzrok pojačane želje za hranom.

Ono što je još zanimljivo je i to da ako imate jaku želju za ledom, može se desiti da imate manjak gvožđa u organizmu.

Evo još nekih pokazatelja:

Želja za hlebom i testeninom: vašem telu trebaju proteini i nitrogena, a trebali biste i da jedete crveno meso, pasulj, čija semenke, masnu ribu.

Želja za masnom hranom: vašem organizmu treba kalcijum, a možete da ga pronađete u povrću, mleku i siru.

Želja za slanom hranom: organizmu nedostaje magnezijum i silicijum, koji možete da dobijete iz semenki, masne ribe i kozijeg mleka.

Izvor: prva.rs