Pod lupom su sve benzinske pumpe u Republici Srpskoj. Inspekcija češlja po terenu, jer su pojedine, na dnevnom nivou, mijenjale cijene. Pojačane kontrole tražilo je Ministarstvo trgovine i turizma.

Uredbom o ograničavanju marže na naftu I naftne derivate, ograničena je marža koja se obračunava na nabavnu cijenu, koja je posljednjih sedmica u stalnom rastu na svjetskim berzama, a uzimajući u obzir geopolitičku situaciju u Evropi I svijetu, uvoz nafte I naftnih derivate pojačan je u proteklim danima.

Skoro tri marke po litri goriva juče su napravile pravu pometnju na benzinskim pumpama. Dan poslije, druga priča.

Sukobi između Ukrajine i Rusije uzrokovali su rast cijene nafte na svjetskom tržištu.

U posljednje vrijeme poskupile su i određene namirnice.

Vlasti poručuju da svega ima dovoljno. Apeluju na građane da ne prave zalihe. Oni sa kojima smo razgoavarali, kažu da zato i nema potrebe.

“Da stvaram zalihe, od čega kome, kud.. Nestane struje I vode, šta imam od toga. Čitav život stvaram zalihe. A I nek bude šta će biti.  A što se zaliha tiče, to nema potrebe jer ne možemo mi to nabaviti koliko treba, ako bude trebalo”, kaže nam jedna građanka na pitanje da li stvara zalihe.

Ipak, ima I onih koji već danima bespotrebno prazne police u marketima. Da to ne rade, apeluju i iz Udruženja potrošača.

“Od juče, kako je otišlacijen agoriva na 2,98 definitivno je prouzrokovalo još jedan val kupovine koja se nije trebala u ovom momentu ni obavljati ali jednostavno niko od nas neće doprijeti do svih građana da kaže da ne trebamo praviti zalihe da ima dovoljno količina na tržištu. Ovdje se ljudi više plaše visoke cijene nego da li ima bilo koje robe na tržištu”, kažu iz Udruženja potrošača Don.

Skuplja nafta upalila je alarm I među privrednicima. Iz Vlade Republike Srpske obećali su pomoć. Srpska je spremna i da se odrekne novca od akciza na gorivo, ali za to je potrebna odluka na novou BiH. Cijena goriva utiče i na elektroprivredu Srpske, iz koje poručuju da stabilno posluju i da poskupljenja struje neće biti.

Izvor: ATV