Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentane skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je večeras u Sarajevu da je ovaj dom danas odbacio mogućnost da svi građani u BiH budu ravnopravni, odbivši Prijedlog zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Stevandić je rekao da su zato poslanici SNSD-a i Srpskog kluba i izašli sa sjednice.

– Pošto je odbijena mogućnost da imamo ravnopravan tretman svih naroda i entiteta i pošto je zadržana mogućnost da ljudi u Federaciji BiH nekažnjeno vrijeđaju pojedince i narode, da ih nazivaju genocidašima i ostalim pogrdnim imenima, nisam smatrao potrebnim da dalje ostajemo na sjednici i dajemo legitimet parlamentu koji je odbio mogućnost da svi građani budu ravnopravni – rekao je Stevandić.

On je pojasnio da u Republici Srpskoj niko nikoga ne može nazivati genocidnim, jer su na snazi zakoni koji tu tematiku uređuju.

– Ponosni smo u što su u Republici Srpskoj svi narodi i entiteti potpuno ravnopravni i niko nikoga ne smije da naziva pogrdnim imenima – rekao je Stevandić i dodao da se po tome vidi ko je za demokratske vrijednosti, a ko nije.

Predstavnički dom večeras je odbacio Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid kojim je bilo predviđeno da se zabrana zloupotrebe ovog pojma uvede kao novo krivično djelo za koje bi bila propisana krivična sankcija.

Predlagači ovog zakonskog prijedloga su poslanici Snježana Novaković Bursać i Јakov Galić.

Autor: SRNA/ATV