Posao državnika jeste da razgovara sa svim relevantnim političkim akterima i to je nešto što, očigledno, Јelena Trivića ne razumije i čemu nije dorasla, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Ono što je isto tako posao državnika, dodao je Kovačević, jeste da na svakom mjestu, što Milorad Dodik jeste uradio, jasno iznosite stavove građana i države koju predstavljate.

– Milorad Dodik je generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbrgu jasno iznio stavove Republike Srpske, njenih građana i njenih institucija o tome da Srpska neće dozvoliti da BiH postane članica NATO-a, već da će u skladu sa Programom reformi sarađivati sa NATO-om, kao i to da po pitanju aktuelne krize u Ukrajini, zahvaljujući stavovima Republike Srpske, BiH može biti isključivo neutralna – istakao je Kovačević za Srnu.

On je podsjetio da je Milorad Dodik, koji je učestvovao na Diplomatskom forumu u Antaliji i gdje se, između ostalog, pored brojnih državnika sastao i sa Stoltenbergom, više puta jasno naglasio da je stav Republike Srpske da je neutralna po pitanju situacije u Ukrajini, da poštuje njen suverenitet, kao što poštuje suverenitet svih zemalja članica UN, ali da nikada neće pristati na to da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

– Ono što nam je zanimljivo što možemo reći da nam je drago jeste da je Јelena Trivić podržala stav Milorada Dodika i SNSD-a da Republika Srpska i BiH u ovoj situaciji treba da budu neutralni za razliku od njenog kolege, potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka koji jasno kaže da treba stati na stranu onih koji su otvoreno protiv Ruske Federacije i ruskog naroda. Dok god je tu Milorad Dodik i dok je tu SNSD, Republika Srpska tako nešto neće uraditi – istakao je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS