Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu Nacionalni dan, 15. mart, koji se obilježava u znak sjećanja na početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti.

– Značaj revolucije, započete 15. marta 1848. godine, utoliko je veći što je mađarski narod za svoju slobodu stao nasuprot mnogo jačeg i brojnijeg neprijatelja. U ovome prepoznajem sličnost naša dva naroda. Želja za slobodom svog, ali i drugih naroda, bila je uvijek najviši srpski cilj, za koji su, kao i u vašem slučaju, položeni mnogi životi – istakao je Dodik u čestitki Orbanu.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da su ogromni izazovi sa kojima se globalno svijet danas susreće, gotovo bez prestanka – političke krize, kriza uzrokovana širenjem virusa korona, rat u Ukrajini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

– Zahvalni smo za stavove koje je zauzela Mađarska u pogledu svakog od navedenih izazova i smatramo ih mudrim i odgovornim – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naveo da prijateljstvo, podrška i pomoć koju je Mađarska i u ovim teškim vremenima, u nekoliko navrata pružila bez izuzetka svima u BiH, a naročito stanovnicima u Republici Srpskoj, izaziva zahvalnost, divljenje i obavezu da se izuzetni bilateralni odnosi dvije zemlje, a naročito prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, dodatno produbljuju i unapređuju, na obostrano zadovoljstvo.

– Uvaženi predsjedniče Vlade Mađarske, uz iskrene čestitke povodom obilježavanja Nacionalnog dana, kao i želju da ovaj veliki praznik uvijek obilježavate u miru i prosperitetu, primite izraze izuzetnog uvažavanja – poručio je Dodik u čestitki.

Autor: SRNA/RTRS