Studenti banjalučkog i Univerziteta u Istočnom Sarajevu poručili su da je profesor Miloš Ković uvijek dobro došao u Republiku Srpsku

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje Ković predaje kao gostujući profesor, zahtijevaju od nadležnih da odluku stave van snage.

Stefan Slijepčević, predsjednik Studentskog parlamenta ovog univerziteta, rekao je u Јutarnjem programu RTRS-a da studenti zahtijevaju hitno povlačenje skandalozne odluke kako bi se nastavni proces odvijao bez problema. U suprotnom, kaže, nezadovoljstvo će izraziti putem javnih okupljanja.

– U toku dana biće održan sastanak sa rukovodstvom Univerziteta kako bismo definisali naredne korake – ističe Slijepčević.

Božana Tintor, predsjednica Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banjaluka, rekla je da ova odluka ne iznenađuje jer je uslijedila kao očekivana posljedica zakona koji je nametnuo Valentin Incko.

– Profesor Ković 13 godina predaje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Zašto 13 godina nije predstavljao opasnost, a predstavlja sada, baš kada je održao predavanja u više gradova Srpske – rekla je ona.

Podsjećamo, Granična policija BiH nije u subotu dozvolila ulazak u BiH profesoru Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Nalogodavac odluke o zabrani ulaska je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Generalni direktor OBA Osman Mehmedagić tvrdi da je odluka “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Autor: RTRS