Predsjednik HDZ-a Dragan Čović istakao je da zahtjev SDA za ukidanje ovlaštenja Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predstavlja rušenje Dejtonskog sporazuma i mira u BiH, te nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavljanje federalne jedinice ako ih pokušaju pretvoriti u nacionalnu manjinu.

Čović je vodećim zvaničnicima EU i brojnim zapadnim diplomatama uputio pismo u kojem ih je obavijestio o propalim pregovorima koji su završeni protekle sedmice, tokom kojih je vodeća bošnjačka SDA uslovila izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda.

On je upozorio da takvi potezi vode pretvaranju Federacije BiH u “bošnjačku državicu”.

– Kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, ističem da ukidanje zakonodavnih ovlaštenja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske predstavlja grubo kršenje Vašingtonskog sporazuma i Dejtonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u BiH – napisao je Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH.

U pismu zapadnim zvaničnicima Čović navodi da takav zahtjev predstavlja “opasni čin neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, koji se želi svesti na status nacionalne manjine”.

On je podsjetio i na zaključke nedavnog vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH kojim je najavljeno da će Hrvati pokrenuti zahtjev za teritorijalno preuređenje BiH ako se nastavi s obespravljivanjem ovoga naroda.

Čović je pismo, između ostalih, uputio predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju, hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Јandrokoviću.

Autor: SRNA/RTRS