Zbog nedovoljnog broja horova učesnika na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu horova, koji je trebalo da bude održan od 12. do 14. maja 2022. godine u Prijedoru, Organizacioni odbor Festivala je na današnjoj sjednici donio odluku o otkazivanju Festivala.

Razmatrajući sve segmente održavanja ove horske manifestacije, na način kako su regulisani Propozicijama o učešću na Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila” i na preporuku Umjetničkog savjeta Festivala, kojim predsjedava Aljoša Novaković, Odbor je odlučio da se i ove godine napravi pauza u održavanju takmičenja.

Budući da je broj horova koji su do sada potvrdili dolazak u Prijedor manji od neophodnog broja da bi Festival mogao biti uopšte održan, čime se dovodi u pitanje programski i konceptualni karakter Festival, članovi Organizacionog odbora na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Јavorom su bili jednoglasni u donošenju odluke o pauziranju za 2022. godinu.

– Nažalost, posljedice pandemije odrazile su se negativno i na održavanje još jedne horske manifestacije, Revije dječijeg horskog pjevanja “Mala vila”, koja je ranije prethodila Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila” te su članovi Odbora odlučili isto kao i u slučaju Festivala “Zlatna vila” –  ističe se u saopštenja.

Podsjećanja radi, 18. međunarodni festival horova “Zlatna vila” u gradu na Sani je održan u maju 2018. godine kad je odlučeno da se ova manifestacija ubuduće održavana bijenalno.

Zbog pandemije virusa korona i u cilju održavanja kontinuiteta samog Festivala, prošle godine ovaj Festival horova, koji uživa veliki ugled u zemlji i regionu je održan u formi TV emisije.

Autor: RTRS