U Gradskoj upravi Banja Luka raspisan je konkurs za prijem pripravnika na mjesto vatrogasca. Načini na koji se uređuju kriterijumi po kojima se vrši izbor kandidata za ovu poziciju nisu poznati jer pravilnik za kandidate kojim su propisani gore navedeni podaci nije objavljen u Službenom glasniku, odnosno nije dostupan kandidatima, ali ni javnosti. Ko vrši prijem i određuje kriterijume za izbor kandidata?

Kako naš portal nezvanično saznaje, izbor kandidata od strane Stanivukovića prepušten je u ruke Veselku Vučiću, šefu Odsjeka za bezbjednost u Gradskoj upravi, koji je ujedno i lični trener i pratilac gradonačelnika Banje Luke.

Da bi se konkurs za osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sproveo, gradonačelnik Banje Luke je trebao sačiniti pravilnik i formirati komisije za izradu kriterijuma i izbor kandidata, što se nije desilo.

Kandidati nisu upoznati sa kriterijumima, odnosno uslovima koje je neophodno ispuniti kako bi prošli konkurs i tako stekli zvanje pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, što se može vidjeti u KONKURSU.

Naime, na mjesto pozicije vatrogasca gdje je neophodna zavidna fizička sprema i odlično zdravstveno stanje u posebnim uslovima konkursa navedene su samo tri uslova:

1. VKV-SSS – srednja škola tehničkog smjera (IV/V stepen);

2. da nije stariji od 25 godina;

3. položen vozački ispit „ B“ kategorije;

Kako nezvanično saznajemo, kandidati se ne biraju na osnovu sposobnosti i fizičke spreme već po partijskoj pripadnosti, a čiji izbor lično vrši gradonačelnik Stanivuković i Vučić.

Ovim postupkom od strane Gradske uprave sa Stanivukovićem na čelu došlo je do kršenja zakonskih procedura s obzirom da pored objavljenog konkursa nema poznatih informacija.

Da li je ovo transparentna Banja Luka za koju se zalagao Stanivuković u toku predizborne kampanje?

Ovim potezom stvoren je prostor zloupotrebe Stanivukoviću i njegovim najbližim saradnicima koji će izabrati pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica iz svojih redova i to uraditi direktno kršeći zakon i zakonske procedure.

Da su gradonačelnikove namjere povodom prijema kandidata na pozicije vatrogasaca iskrene, pravilnik bi mogao biti brzo završen jer isti postoji u Srbiji i izgleda OVAKO.

Izvor: banjaluckeprice