Blokiranje investicija u Republici Srpskoj postalo je ustaljena praksa političkog Sarajeva. Odugovlačem procedura u bh. institucijama sada se pokušava sabotirati i izgradnja aerodroma u Trebinju.

Iz Republike Srpske podsjećaju da su entiteti nadležni za razvojne projekte, a da zajednički nivo ne bi smio biti prepreka.

Ukoliko se, ipak, nastavi sa opstrukcijama, Srpska će uzvratiti recipročnim mjerama, pa će blokirati izgradnju aerodroma u Bihaću.

Bošnjačka histerija oko izgradnje aerodroma u Trebinju se ne stišava. Nakon što je ministarka spoljnih poslova Bisera Turković povukla pozitivno mišljenje na Memorandum o razumijevanju BiH i Srbije, s ciljem odugovlačenja procedura, u sarajevskim političkim i medijskim krugovima šire se dezinformacije da će civilni aerodrom služiti kao ruska vojna baza. U cijeloj priči kočničar bi moglo biti i Predsjedništvo BiH, odnosno bošnjački i hrvatski članovi.

– Predsjedništvo treba dati pozitivan ili negativan stav o nacrtu osnova za vođenje pregovora. To je vraćanje unazad. Ono što smo mi uradili vraćaju nam da ponovimo, da pregovaramo o nekim stvarima, odnosno elementima koje smo već usaglasili jer smo dali nacrt sporazuma koji je sve definisao između BiH i Srbije – pojašnjava Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Opstrukcije iz Sarajeva nisu zaustavile Srpsku da obavi svoj dio posla. Usvojen je zoning plan i obezbijeđena projektno-tehnička dokumentacija.

Od projekta vrijednog 100 miliona evra benefite će imati građani, privredni, ekonomski, turistički sektor… A ukoliko se svemu tome stane na put, Republika Srpska će biti prinuđena da uzvrati na isti način.

– Bojim se da ćemo u ovoj situaciji blokiranja projekata morati posegnuti za istim mjerama – blokirati određene projekte i zaustaviti gradnju aerodroma u Bihaću. Uslovljavanje blokiranjem projekata ne donosi dobrobit nikom u BiH – istakao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović ističe da bi realizacija projekta, poput aerodroma u Trebinju, doprinijela razvoju i povećanju BDP-a.

– Blokiraju projekte samo zato što je riječ o Republici Srpskoj. Oni koji to opstruišu, oni se zasigurno protiv BiH – kaže Vidovićeva.

Postavlja se pitanje da li je jedini cilj nepotrebne hajke blokirati samo one razvojne projekte koji su na području Republike Srpske, a finansirani su novcem iz Srbije. U moru kritika, nisu izostale ni one iz Hrvatske.

Autor: RTRS